.

Как да ограничим приема на сол

Как да ограничим приема на сол
Снимка: freedigitalphotos.net

Някои изследователи смятат, че солта се превръща във враг номер едно за човешкото здраве и е на път да измести захарта. Хората лесно се пристрастяват към сладкиши и всякакви захарни изделия, някои не могат и ден без да хапнат нещо сладко. Знаем какви са последиците от това: диабет, наднормено тегло и куп последващи болести. Но сякаш не се замисляме за вредите, които ни носи солта. Смята се, че нормално възрастен човек трябва да приема около 6 грама сол дневно. За тийнейджъри се препоръчва по 3 грама сол на ден.

 

Проблемът е, че не се усещаме как прекаляваме с приема на коварната сол. Понякога в една опаковка чипс има по-голямо количество от препоръчителния дневен прием. Сега ще ви дадем няколко съвета как да овкусите храната си, ако сте свикнали да хапвате по-солено, но искате да ограничите количествата натриев хлорид.

 

Овкусявайте храната си с други подправки. Солта не е всичко. Слагайте по-малки количества сол, за да не е безвкусна храната ви. Но това не значи, че не можете да използвате други подправки. Ако пропуснете солта и не добавите нещо, което да придаде повече вкус, със сигурност ще ви е трудно да изпитвате удоволствие от храната.

 

 

Опитайте различни комбинации. Магданозът не е просто красив, той има вкус, който подхожда на много ястия. Можете да го прибавите към паста, ориз, картофи или супи. Освен това прави ястието шарено и привлекателно на вид. Не пропускайте босилекът, който много подхожда на пица, спагети, пуешко или вегетариански ястия. Ако обичате пилешко, не пропускайте червен пипер, розмарин, мащерка. Когато хапвате салата, не пропускайте свежите подправки като мента и босилек. Също така можете да добавите сушени плодове и ядки.

 

Чубрицата върви почти на всяко ядене и можете да я слагате в големи количества, защото с нея трудно ще прекалите. Не забравяйте и черният пипер, който е подходящ за всякакви меса.

 

Лук и чесън. Обичате ли да си хапвате тези зеленчуци? В сурово състояние те имат силна и специфична миризма, но прибавени към яденето придават особен вкус и пикантност. Не ги пропускайте, когато приготвяте любимото си ястие, защото наистина могат да овкусят доста приятно храната ви.

 

Използвайте течни подправки. Какво ще кажете за лимонов сок или оцет? Те придават особен свеж вкус на ястието. Особено цитрусите, винаги могат да се добавят към месо, лимонът е чудесна добавка към рибно ястие.

 

Заменете натриевата сол с калиева. Отказването от солта не е полезно, но намаленият прием определено е правилно решение. Ако ви е трудно да контролирате пресоляването на ястията, заменете натриевата сол с калиева. Тя е по-полезна за организма, а с нея трудно можете да прекалите. Тя има особен вкус и когато сложите повече, яденето не е вкусно.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...