.

Храните и напитки, които трябва да избягваш по време на диета

Храните и напитки, които трябва да избягваш по време на диета
Снимка: thinkstockphotos.com

Лятото вече е в разгара си, но все още има хора, които не са успели да се отърват от излишните килограми през пролетта и продължават да са на диета и през горещите летни месеци. Ако наистина искаш да се вталиш и да влезеш във форма, трябва да разбереш кои храни и напитки не са подходящи за диетичен режим, въпреки че ти изглеждат такива:

 

Бял хляб – доста хора не могат да си представят да ядат, без да консумират хляб. Пълнозърнестият е допустим в минимални количества, но белият не бива да присъства в менюто ти, ако искаш да се отървеш от излишните килограми.

 

Картофи – това е доста калорична храна, особено когато се консумира пържена. Ако обичаш картофи и искаш от време на време да си похапваш от тях, прави го, но нека бъдат печени или варени и в немного голямо количество.

 

 

Пълномаслено мляко – в никакъв случай не бива да се отказваш от консумацията на млечни продукти, защото в тях се съдържа калций, който е важен за организма ти. За да не приемаш излишни калории обаче, трябва да консумираш обезмаслени млечни продукти.

 

Junk Food – факт е, че хамбургерите и дюнерите са много вкусни, но, за съжаление, са и доста вредни и висококалорични. Дори, когато не си на диета, трябва да избягваш тяхната консумация поради гореизброените причини, пък когато си на специален хранителен режим, целящ да те отърве от излишните мазнини, трябва напълно да забравиш за тях за известен период от време, а по-добре дори завинаги.

 

Преработено месо – препоръчително е да си купуваш сурово у дома, което да си приготвяш у дома, за да си сигурен, че е максимално здравословно и нискокалорично. Избягвай тлъстите деликатеси, шунките, луканките, саламите, кренвиршите и т.н. По-добре заложи на крехките пилешки пържоли и на рибите.

 

Сода – в нея се съдържа огромно количество захар, което определено е вредно за организма ти и което ти е ненужно. Може от време на време да си позволяваш да пиеш light напитки, въпреки че те съдържат в себе си аспартам, който според специалистите е вреден за здравето, особено за жените. Най-добре ще направиш, ако започнеш да пиеш вода вместо сода.

 

Зърнени закуски – всичките съдържат захар, за да бъдат сладки и привлекателни за хората. Не се самозалъгвай, че това е здравословна закуска. Истинската здравословна закуска е мюсли, съчетано с обезмаслено кисело или прясно мляко.

 

Фреш – той определено е полезен за здравето, но не бива да се прекалява с консумацията му, защото съдържа в себе си глюкоза. Ако все пак ти се допие някакъв сок, направи си у дома, а не си взимай готов от супермаркета, защото той е в пъти по-нездравословен и калоричен.

 

 

Растително масло – то съдържа прекалено много мазнини в себе си и е силно обработено, което е вредно за здравето.

 

Фъстъчено масло – то е изключително вкусно и върви чудесно с филийка хляб, но, за съжаление, трябва да забравиш за него, ако искаш да се отървеш от излишните килограми.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...