.

Бялата конструктивна рамка на човешкото тяло

Бялата конструктивна рамка на човешкото тяло
Снимка: freedigitalphotos.net

От всички минерали в природата, най-често срещаният в човешкото тяло е калцият. Той представлява около процент и половина от общата телесна маса. Костите и зъбите на човек съдържат почти 99 процента от калция в организма. Някои съединения, в които калцият е водещ химичен елемент играят важна роля в укрепването на стените на кръвоносните съдове, като намалява изтъняването им. Калцият повишава съпротивителните сили на организма срещу вируси и зарази, както и в неутрализирането на вредните за организма хлор и флуор.

 

Най-важните функции на калция в човешкия организъм са свързани с кръвосъсирването, провеждането на нервни импулси, мускулните съкращения, изграждането на костната тъкан.

 


 

Основната функция на калция е участието му в костната структура на човека. Скелетът на зрял мъж съдържа около 1,2кг от него. Между костната система, кръвта и останалите части на тялото се осъществява непрекъснато движение на този елемент, което прецизно се контролира от хормоните.

 

Този толкова важен за човешкия организъм елемент се доставя чрез витамин Д до местата, където може да помогне на костите на тийнейджърите да растат. Недостатъчният прием на елемента, лошото му усвояване или загубите му могат да доведат до неправилна костна минерализация или рахит – заболяване, при което костите се деформират, а растежът се забавя.

 

Хранителни източници. Калцият се намира в много храни – млечни продукти, зелени зеленчуци, ядки и семена (бадеми, бразилски орехи, сусам) и сушени плодове – всички те са добри източници на този минерал за вегетарианците. Зърнените храни също са добър източник, а и по-голяма част от брашната са обогатени с калциев карбонат.

 

От млечните продукти с най-високо съдържание на калций са суроватката, козето сирене и кашкавалът, а от зеленчуците – лозовите листа и къдравото зеле. Овесените ядки, царевичното брашно и пшеничените трици са добър източник на калций. Рекордьор по съдържание на калций от ядките е сусамът, следван от бадемите и лененото семе, от сушените плодове – най-вече смокините, стафидите, фурмите. Богати на калций от бобените култури най-напред са соята, соевото брашно и бобът.

 

Имайте предвид, че когато в организма е дефиниран недостиг на калции, той започва да си го набавя от натрупания в костите, тоест - тялото се самоизяжда. Това води до намаляване на плътността и здравината на костите, а това е крайно нежелателно и вредно. Старайте се да приемате достатъчно храни, богати на химичния елемент за да сте здрави и жизнени. Констатирано ли е занижено съдържание на калций в тялото ви, възстановете бързо баланса му с хранителни добавки. Калцият на таблетки може да не е най-доброто решение, но може бързо да възстанови нормалните процеси в организма, свързани с този толкова важен минерал.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...