.

Какво не знаеш за витамините от групата В [част втора]

Какво не знаеш за витамините от групата В [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

За важната роля на витамините от групата В продължаваме да ви информираме в това продължение. За да сте здрави и жизнени, осведомете се за действията и благоприятните ефекти от приема на тези витамини.

 

Витамин В3. Участва в метаболизма на въглехидратите, протеините и липидите, в антиоксидантната защита и тъканното дишане, оказва детоксикиращ ефект, способства за понижаване на нивото на холестерола и т.н. Участва в синтеза на важните хормони тестостерон, естроген и инсулин. Синтезира се от чревната микрофлора. Богати на този витамин са житните култури, черният дроб, телешкото, заешкото и агнешкото месо и др.

 

Витамин В4. Контролира синтеза на холестерола и съдейства за правилното функциониране на черния дроб. Има важна роля за устойчивостта на паметта и противодействието на възпалителните процеси, както и за добрата кондиция на сърдечносъдовата система. Синтезира се от чревната микрофлора. Богати негови източници са черният дроб, черният и червеният хайвер, месото, рибата, сушените на слънце домати, соята, грахът, нахутът и т.н.

 

Витамин В5. Играе ключова роля в производството на антитела и стимулира производството на хормони, които способстват за лечението на колити, артрити, различни алергии и болести на сърдечносъдовата система.

 

 

Витамин В9. Според някои специалисти е най-важният от всички витамини. Има важна роля при обмяната на аминокиселините, в синтеза на протеините и хемоглобина на кръвта, снабдяващ клетките с кислород, спомага за правилното развитие на плода, намалявайки с до 70% риска от увреждания при новородените, и т.н. Бременните трябва задължително ежедневно да приемат по 0.4 мг от този вълшебен витамин. За всички останали дозата е 0,1 мг. За съжаление витамин В9 не се синтезира от човешкия организъм и не се депонира в него, затова следва ежедневно да се внася с храната. Богати източници на витамин В9 са черният дроб, меките сирена, цитрусите, пшеничените зародиши, овесените ядки и зеленчуците.

 

Витамин В12. Често бива наричан супервитамин. Той е единственият витамин от тази група, който се складира в човешкия организъм - в белите дробове, черния дроб и в далака. Участва активно в процесите в кръвотворния апарат и във формирането на костите, укрепва имунната система, влияе на мозъчната дейност, противодейства на стреса и депресиите, нормализира кръвното налягане, подобрява емоционалното състояние и т.н. Съществено негово достойнство е устойчивостта му на високи температури и въздействието на светлината.

 

Витамин В17 за първи път е открит в семена от бадеми, а по-късно е установено, че се съдържа и в голяма част от плодовете. Годините наред това вещество е смятано за витамин и причислявано към витамини на група В под номер 17. Смята се, че съдържащия се във витамин В17 цианиден компонент уврежда и унищожава раковите клетки. Много специалисти смятат, че този витамин е ключът в борбата с коварната болест. Редица изследвания потвърждават факта, че витамин В17 е изключително ефективен при ракови образувания.

 

Първата част от статията четете тук:


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...