.

Учени смятат, че честите похапвания са вредни

Учени смятат, че честите похапвания са вредни
Снимка: Dreamstime

Всеки един от нас е силно заинтригуван да води здравословен начин на живот, с оглед на факта, че здравето е едно от най-важните неща за човека. Липсата му нямам как да не се отрази на всички останали аспекти в живота на всеки от нас, тъй като ако не сме здрави няма как да сме щастливи, продуктивни или каквото друго можем да си поставим за цел. Доста от специалистите смята, че от огромна важност за здравословния начин на живот е храненето.

 

 

В тази област постоянно се правят изследвания, за да може да се намери оптималния вариант за поддържане на добра физическа форма, здравословно състояние и разбира се, не на последно място добър външен вид. До този момент мнозина смятаха, че най-добрия вариант е честото хранене, учени обаче направиха открие, което подлага на съмнение това твърдение.

 

Изследването е проведено от холандски учени, които споделят, че това е първото изследване, което анализира дали храненето по много пъти дневно е по-вредно за здравето, отколкото приема на големи порции ядене три пъти дневно. Резултатите от него са доста интересни.

 

Според учените по-добрия вариант е да заложим на традиционното хапване 3 пъти на ден, тъй като според тях то ще се отрази много по-добре на тялото ни. Главният проблем на храненето по няколко пъти на ден е в това, че хората се хранят с наглед малки, но нездравословни продукти, а не толкова приема на храна повече от 3 пъти.

 

От изследването си те установили, че леките закуски, които обикновено са с по-високо съдържание на мазнини и захар, влияят зле на талията и черния дроб. Това обаче не се отнасяло за големите основни порции храна. Друга подробност, която те споделят, е, че хранителните режими, при които се похапва по-често са далеч по-калорични.

 

Бързаме да уточним, че става въпрос за хранителни навици, а не за предварително зададени режими. Калоричните хранителни режими, при които се похапва по-често, увеличават холестеролните натрупвания в черния дроб и мазнините около талията, а увеличаването на порциите храна нямали такъв ефект върху организма.

 

"Нашето проучване дава първото доказателство, че по-честите похапвания допринасят за затлъстяването на черния дроб — независимо от увеличаването на телесното тегло. Данните показват, че ако заменим честите похапвания със само три основни порции храна дневно, можем да намалим риска от развитие на неалкохолна стеатозна болест на черния дроб (НАСБ, nonalcoholic fatty liver disease — NAFLD)“, заявява д-р Мирел Сърли — от академичния медицински център в Амстердам, Холандия, който е и автор на проучването.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...