.

Какви опасности крият раните

Какви опасности крият раните
Снимка: freedigitalphotos.net

Откритата рана кърви по различен начин в зависимост от това какво е засегнато - капиляр, вена или артерия. В първия случай раната просто сълзи, нараняването е на повърхността. Във втория - кръвта е тъмночервена и изтича равномерно, травмата пак може да се овладее сравнително лесно, като е добре пострадалият крайник леко да се повдигне, нараненото място да се притисне внимателно и да се спре кръвта с подходяща чиста превръзка. При засегната артерия кръвоизливът е много силен, кръвта - алено-червена, налага се бързо осигуряване на лекарска помощ. Одраскването, макар и по-ограничено по площ, може да бъде доста болезнено, а и отново с риск от сериозно последващо възпаление, както и някое по-сериозно ожулване.

 

 

Специалистите съветват:   обезателно първо промийте раната най-добре с кислородна вода, а ако такава липсва - с чиста вода и сапун с памучен тампон или марля. Добре подсушете кожата около раната и обработете краищата с бактерицидно средство (на йод на основа), като се пази самата рана. Покрийте я със стерилна марля и превържете.

 

Одраскванията и ожулванията се превързват само в случаите, когато трябва да бъде спряно кръвотечение. Оставени открити, драскотините заздравяват по-бързо.

 

Навременната и правилна обработка на всяка рана е изключително важна. Отхвърли ли се рискът от трайно инфектиране, при 95% от децата раната е заздравяла до седмица. При възрастните става по-бавно и както е известно от опит, доста зависи от натрупаните години. Най-добрата и достъпна превенция е използването на широкоспектърен дезинфектант, активен срещу бактерии, вируси и гъбички, както и срещу развитие на микроорганизми, обичайно нечувствителни на антибиотици и сулфамиди. Най-достъпните мазила с активна съставка повидон йод имат и голямото предимство, особено важно при деца, че нямат изгарящ ефект върху тъканите, действат дълго и много резултатно.

 

Няма лято без рани - те най-често се случват на децата, но отпуските сред природата нерядко "причиняват" такива по-тежки или по-леки проблеми и на възрастните. Каквато и да е раната, щом има нарушаване на целостта на кожата, нека всички помним, че винаги има риск в дълбочина да проникнат болестотворни микроорганизми и да се получи инфектиране. С други думи - информираната грижа за всяка открита рана е задължителна. В повечето случаи можем да се справим и сами (ако имаме подръка добра походна аптечка), но има ли по-сериозно нараняване, препоръчително е да се потърси и лекарска помощ.

 

Не бива да пренебрегвате малките ранички, които също могат да са опасни, защото през тях лесно навлизат микроби. Особено ако имате раничка по ръцете, слагайте предпазна лепенка, когато излизате. Навън постоянно пипаме доста мръсни предмети като дръжките в градския транспорт или бутоните на асансьора.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...