.

Храните, които ще ти донесат енергия и настроение

Храните, които ще ти донесат енергия и настроение
Снимка: Dreamstime

Ако постоянно се чувстваш уморен и нямаш енергия, особено с напредване на деня, то определено трябва да промениш хранителния си режим и да добавиш към него храни, които ще ти донесат допълнително количество енергия и ще подобрят настроението ти.

 

Банани


 

Това определено е едно вкусно предложение. Бананите са отличен източник на витамин В5 и витамин В6, също така в тях се съдържат калий, фибри и витамин С. Затова следващият път, когато се почувстваш уморен или нямаш настроение, хапни един банан.

 

Орехи


 

Те съдържат огромно количество омега-3 мастни киселини и мощни антиоксиданти. Също така са богати на витамин В5, витамин В1 и витамин В6. Орехите са с ниско съдържание на наситени мазнини и са естествен източник на мелатонин. Те ще ти помогнат да повишиш настроението си и да усетиш приток на енергия.

 

Кашу


 

Те са богати на витамин В2, витамин В1 и витамин В6. Добави шепа кашу към следобедната си закуска или към салатата си, за да имаш достатъчно енергия през деня.

 

Бадеми


 

Бадемите съдържат витамин В2, витамин В1, витамин В3, витамин В5, витамин В6 и витамин В9. Също така в тях има витамин Е, желязо, магнезий и протеини. Шепа бадеми ще повишат настроението ти и ще ти осигурят нужното количество енергия за през деня.

 

Домати


 

Те са с високо съдържание на витамин В6, витамин С и калий. Доматите помагат на тялото да произвежда естествен антиоксидант, наречен глутатион. Ако искаш да имаш перфектна кожа, трябва да наблягаш на консумацията на домати.

 

Авокадо


 

В него се съдържат мазнини, които са полезни за сърцето, витамин Е, витамин В3, витамин В5, витамин В6 и магнезий. Авокадото помага на тялото да произвежда глутатион, който е мощен атниоксидант и се бори срещу преждевременното стареене, появата на деменция, рак, сърдечно-съдовия заболявания и т.н. Също така помага срещу подуване на корема поради високото си съдържание на калий.

 

Аспержи

 

В него има огромно количество витамин В6, витамин В5, витамин В9, калий, протеини, фибри и хлорофил. Ако консумираш всеки ден на обяд аспержи, като част от салатата ти, например, ще имаш достатъчно енергия през останалата част от деня.

 

Спанак


 

В него има витамин В2, витамин В9, витамин С, желязо, калий и магнезий. Спанакът ще ти помогне да станеш по-съсредоточен, ще повиши настроението ти и ще ти осигури допълнително количество енергия. За да извлечеш най-голяма полза от него, трябва да го консумираш леко варен или суров.

 

Овесени ядки


 

Изключително подходящ начин за започване на деня. В тях се съдържат витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В5 и витамин В6. Те са богати и на фибри и помагат за поддържане на здравословни нива на холестерола. Ако редовно закусваш овесени ядки, винаги ще си в добро настроение и ще имаш достатъчно енергия, за да се справиш със задачите, които ще имаш през деня.

 

Семена от чиа


 

Те станаха популярни в България сравнително скоро. В тях се съдържат почти всички витамини от група В, с изключение на витамин В12 и имат по-голямо количество полезни вещества от останалите семена. В тях има още омега-3 мастни киселини и желязо, което ги прави подходящи за хора, страдащи от анемия. Две супени лъжици дневно са напълно достатъчни, за да имаш достатъчно енергия през деня и добро настроение.

 

Фъстъци


 

В повечето ядки витамините от група В са ограничени, но при фъстъците е по-различно. Те са страхотен източник на витамин В1, витамин В2, витамин В5, витамин В6 и витамин В9. Фъстъченото масло също е подходящо за консумация. То съдържа протеини и мазнини, полезни за сърцето, което го прави подходящо за закуска, стига да не се прекалява с консумацията му, защото е доста калорично и рискувате да станете здрави, но и дебели.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...