.

Защо да пренебрегнем портокаловия сок

Защо да пренебрегнем портокаловия сок
Снимка: freeimages.com

Лятото е един от любимите ни сезони, които успяват да ни пленят с невероятните си дълги летни дни, през които можем блажено да се наслаждаваме на меките и топли слънчеви лъчи, които галят телата ни и се грижат за доброто ни настроение. Разбира се въпросната картинка не отива без компанията на дадена напитка. Мнозина от нас залагат на здравословния начин на живот и предпочитат натурални напитки или с други дума казано плодови сокове. Принципно сме за, но ви съветваме да откажете портокаловия сок. Ако се чудите защо, ето ви няколко причини:

 

 

Причинява диабет

 

Диабета е болест, характеризираща се с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото. Според последните изследвания на учени един от виновниците за появата на диабета е портокаловият сок. Всъщност изследването е имало малко по-различна цел, а именно влиянието на портокалите, оказва се, че консумацията на плода намалява риска, но сокът от него го увеличава.

 

Уврежда слуха

 

Специалисти са установили, че портокаловите сокове са богати на фруктоза, която повишава нивата на триглицеридите. Изследването е установило още, че слухът е сред първите сетива, които установяват промените в кръвоносната система, най-често хиперлипидемия (високи триглицериди), поради което консумацията на портокалов сок може да увреди слухът ви.

 

Разваля се бързо

 

Портокаловият сок е с изключително малък срок на годност. Установено е, че ако не го изпиете веднага, хранителната му стойност намалява. И за да ви дадем сравнителна представа какво точно имаме предвид, ще си споделим изследване, според което само 2 часа в хладилника намаляват годността на портокаловия сок с 80%, така че сами може да прецените за колко кратко е полезен той.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
fuzzybuzzy
преди 9 години
0
1
!
Отговори
И нека не забравяме, че прекомерната консумация на захар може да доведе до диабет тип 2, който е най-характерен при възрастните. Тип 1 обаче се среща при деца и млади хора и се предава на генетична основа, т.е. едно дете колкото и да се тъпче със захар може и да не развие диабет :)
Light_Dreamer
преди 9 години
0
9
!
Отговори
По-мaлумнa стaтия не съм челa. Химикaлите, които се слaгaт в купешките сокове, ги нямa в прясно изцеден сок, който си прaвим сaми.
Hayashi
преди 9 години
1
10
!
Отговори
Понякога не се чудя не се ли чувствате гузно когато пишете *** статии? Портокаловият сок не причинява диабет, нито пък коя да е друга болест. Прекомерната консумация на захар може да доведе до диабет. Разликата е огромна...
Ouroboros
преди 9 години
0
12
!
Отговори
Ако ще и обрив на ноктите на краката да получа, няма да пренебрегна истински изцеден от моя милост портокалов сок.
SHPAIdURmeN
преди 9 години
0
7
!
Отговори
Кажи го това на хората, които цял живот мелят портокали и пият такъв сок (истински 100% ).
Страница 1 от 1