.

Какво трябва да знаем за хидратацията на кожата

Какво трябва да знаем за хидратацията на кожата
Снимка: freedigitalphotos.net

Най-важната стъпка в процеса на грижа за кожата е хидратацията, тъй като стегнатостта и еластичността зависят от наличието и количество вода в подкожната тъкан. Чрез добавянето на влага в кожата ние помагаме да се запазят тонусът и гъвкавостта ѝ. Хидратиращите продукти изграждат кремообразен щит между кожата и външната среда и по този начин задържат вода в епидермиса.

 

В този процес много полезни са мазнините, които са естествен защитен механизъм, предотвратяващ изпаряването на влагата от повърхността на кожата. Схващането обаче, че мазната кожа не се нуждае от допълнителна хидратация, е погрешно. Само с правилна хидратация кожата става и остава мека и еластична, допълнително се смекчават негативните последици от остаряването.

 

Последиците от недостига на вода са доста: съединителната тъкан отслабва, отпускат се и влакната колаген и еластин, така че кожата губи своя тонус и гъвкавост и става набръчкана и безжизнена. Добре хидратираната кожа се разпознава лесно. Изглежда свежа и здрава, за разлика от сухата, която е повяхнала и чувствителна и склонна към образуване на бръчки.

 

Съвременните козметични препарати за хидратация могат да съдържат естествени овлажнители на кожата - алое, морски водорасли, серамиди, есенциални мастни киселини и антиоксиданти (витамин С и Е), както и водни липозоми, които хидратират кожата в дълбочина. Добре подбраният хидратиращ продукт подобрява външния вид и здравето на кожата, заличава малките бръчки, но и предпазва от замърсявания, мръсотия, както и от неблагоприятни климатични условия.

 

 

Необходимата влажност на кожата се поддържа по два начина. Първият е внос на течности в организма (два литра на ден), а вторият е чрез кремове за лице и лосиони за тяло. В първия случай трябва се отбележи, че кафето газираните напитки не се броят, защото те са диуретици.

 

Ако след нанасянето на крема имате усещането за топлина върху кожата, тогава в него е по-голям процентът мазнина, а ако ви студенее, тогава е по-голям процентът вода. Хидратиращите продукти на базата на минерални масла са много добри в задържането на влагата в кожата, но техният недостатък е, че могат да запушат порите. От друга страна, препаратите, които съдържат урея, гликодова и млечна киселина задържат влагата и се препоръчват за суха кожа.

 

За да разберете кой тип хидратиращ крем е най-подходящ за вас, трябва да определите дали кожата ви е суха, мазна, нормална, комбинирана, чувствителна или много суха.

 

Сухата кожа се нуждае от хидратиращи препарати на базата на мазнини, за да стане мека и неопъната. Нормалната кожа има балансирано съотношение на вода и мазнина и за нея се препоръчват препарати на водна основа, които съдържат леки масла.

 

Мазната и комбинираната кожа изискват немазни формули от синтетични химикали и хидратанти на водна основа, които не запушват порите. Чувствителната кожа се третира с хидратиращи препарати, които не съдържат аромати или изкуствени оцветители.

 

Изключително сухата и зряла кожа изисква допълнителна хидратация, подхранващи масла, гъсти кремове и балсами, които я подхранват и й помагат да се изравни и да бъде гладка.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...