.

Заседналият начин на живот - бич за опорно - двигателната система

Заседналият начин на живот - бич за опорно - двигателната система
Снимка: freedigitalphotos.net

Липсата на физическа активност се отразява зле на гръбначния ни стълб, защото мускулите, които го поддържат, не се използват и отслабват, а по този начин гръбнакът се изкривява още повече при натоварване, притиска нервите и причинява болка.

 

Ако се питате защо дегенеративните промени на гръбначния стълб се появяват и при много млади хора, отговорът е в начина на живот и работата, под което се подразбира многото седене. Учените отдавна са изчислили, че гръбначният стълб е с 50% по-натоварен, ако седим, отколкото ако стоим прави. Всъщност съвременният начин на живот ни води към нездравословно поведение и ние си седим у дома, в училище и на работното място, седим пред телевизора и компютъра, седим в колата, когато сме в кафенето, на почивка, на плажа и на гости. Последиците за здравето от този стил на живот са различни, често много болезнени и включват дегенеративни процеси и проблеми с „главния стълб на тялото“.

 

Минималната физическата активност се отразява негативно на нашия гръбначен стълб. След отслабването на мускулите на гръбнака се стига до неговото изкривяване, до притискане на горните части на прешлените към долните и до намаляване на разстоянието между тях. Този натиск увеличава силата на гравитацията, когато стоим, седим и дори когато се движим. Между прешлените има отвор, през който излиза нерв. Увеличаването на натиска в един момент предизвиква намаляване на отвора и след това и притискане на нерва.

 

 

Хората, които имат проблеми с гръбначния стълб, трябва внимателно да сядат и да стават, да избягват изкривяване, работа в наведена позиция, бързо обръщане и да бъдат внимателни при повдигането на тежки предмети. С адекватна терапия дегенеративните промени на гръбначния стълб могат да се намалят и да се забави влошаването на състоянието.

 

Физиотерапевтите препоръчват упражнения за намаляване на болката, подобряване на гъвкавостта и правилната стойка на тялото. В процеса на рехабилитация се препоръчва и хидротерапия, упражнения в басейн, подводен масаж, къпане във вана и плуване в басейн с минерална вода, както и различни топлинни процедури, като например с инфрачервени лъчи и парафин.

 

Смята се, че йога може да помогне и за преодоляване на болките в кръста и то с помощта на упражнения, които укрепват гърба и освобождават напрежението.

 

Упражненията по пилатес също се смятат за добри, тъй като подпомагат правилната стойка на тялото, увеличава и гъвкавостта и укрепват мускулите. И при йога, и при пилатес  е важно да се обърне внимание на правилното дишане.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...