.

Есента - сезонът на уроинфекциите

Есента - сезонът на уроинфекциите
Снимка: freedigitalphotos.net

Идва есента, времето постепенно започва да се разваля и да захладнява. С настъпването на този сезон, много хора започват да се оплакват от грипове, настинки, болежки и всякакви неприятни състояния. Оказва се, че за много хора есента е кошмарна, заради проблемите с пикочните пътища и като цяло с отделителната система. Има някои важни неща, които трябва да знаем за цистита и възпалението на пикочните пътища. Не бива да забравяме да се пазим повече, особено ако често ни се случва да страдаме от цистит.

 

Възпалителните проблеми  се обострят през есента и зимата, болните винаги се увеличават, като основният фактор за това е простудата. Преохлаждането, специално на краката и кръста, винаги се отразява неблагоприятно, особено за хората с хронични бъбречни заболявания. Обяснението е просто – ешерихия коли, най-често причиняващата рецидивиращи инфекции бактерия, има свойството да си губи обвивката, да се 'вмества' между клетките на бъбрека и само едно преохлаждане е достатъчно тя да атакува отново. Така че от простуда, и то не само през студените сезони, трябва да се пазят най-вече хората с хроничен проблем. Важно е краката да са на топло и сухо.

 

 

Полът има също значение по отношение на риска. Жените са по-уязвими. Симптомите са много добре различими. Най-често хората търсят нефролог, когато имат чести позиви за уриниране, парене, болки при уриниране, болки в кръста, зачестило нощно уриниране, промяна в цвета на урината - това са все оплаквания, които навеждат на мисълта за инфекция на отделителната система. За да се установи обаче точната диагноза, лекарят предписва необходимите изследвания.

 

Дори човек да не е имал никога уроинфекция, профилактичното изследване на урина поне веднъж годишно е необходимо. Ако обаче даден пациент има проблеми с пикочните пътища, то първата стъпка по отношение на профилактиката е по-тесният контакт с неговия лекар, за да може при появила се необходимост да не се забави лечението. За предпочитане е острата фаза да бъде лекувана в болница, а последващият период - в домашни условия.

 

Билковите препарати имат място най-вече в периода след прилагането на антибиотичното лечение. Тези препарати се използват широко заради предимството, че не са токсични, не водят до увреждането на други органи, подобряват общото състояние на организма. В много случаи продуктите на билкова основа укрепват както общия, така и локалния имунитет - това е също много важен момент, защото по този начин се ускорява оздравителният процес.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...