.

Какво трябва да знаем за биокозметиката

Какво трябва да знаем за биокозметиката
Снимка: freedigitalphotos.net

Какви ли не козметични средства използваме в днешно време, за да бъдем по-красиви и да се преборим с недостатъците на кожата, косата, ноктите, устните. Преди години са се разкрасявали само с природни дарове като мед, хума, зехтин и билки. Днес се обръщаме отново към природата, като се опитваме да пренебрегнем консервантите, нефтените продукти, минералните масла и изкуствените аромати.

 

Зелената козметика се нарича био, еко или органик. Но има разлика между натурална и биокозметика. Натуралната използва природни съставки, най-често една на растителна основа - масло от жожоба например или екстракт от билка. Тя не съдържа синтетични съставки, но е възможно да има компоненти от животински произход като мед и мляко.

 

Понятието "био" изисква съставките не само да са натурални, но и да произхождат от биологично земеделие, където нищо не се обработва с химикали, изкуствени торове или пестициди. Не се използват генетично модифицирани организми и не се тестват върху животни.

 

Биокозметиката не съдържа консерванти, емулгатори, синтетични оцветители, аромати и парфюми, продукти на нефтена основа, парабени, съставки от животински произход, силикони, алкохол, полиетилен гликоли и каквито и да е други химически вещества.

 

 

Парабените (консерванти, които удължават срока на годност на продукта) са заменени например в биокозметиката с екстракти от грейпфрут или розмарин. Не се използва и популярният вазелин, тъй като това на практика е евтин нефтен продукт, който може да навреди на мазната и проблемна кожа.

 

В биошампоаните липсва Sodium Lauryl Sulfate(SLS) - синтетично вещество за образуване на пяна. Измиващите биопродукти не образуват много пяна, но това не вреди на почистващите им свойства.

 

Биокозметиката залага на етерични масла като розово, лавандулово, арганово. масло от невен, лайка, ший. Също и най-различни екстракти - бреза, липа, лимон, ванилия, жен-шен. Но дори и био, алергичните към тези продукти не бива да ги употребяват.

 

Често козметика се купува само заради приятен аромат, но трябва да се провери дали той не е синтетичен, което може да доведе до дразнене и алергии. Синтетичните аромати, които се използват в козметиката, са около двеста. Трудно е да се разбере какви химикали са, тъй като на етикета обикновено не пише.

 

Но и на пазара на биокозметиката има много плява. Често се слагат съмнителни етикети за екологичен продукт. Задължително трябва да пише страна на произход и ако е Китай, най-често в тубичката няма нищо био.

 

Биопродуктите са с кратък срок на годност - обикновено до 2 месеца след производство, тъй като в тях липсват консерванти. Цената на биокозметиката е по-висока с около 30-40% от тази на обикновените козметични марки заради скъпото й производство и качествени съставки.

 

Биокремът не съдържа консерванти, изкуствени аромати и оцветители. Той е с натурален цвят, който може да е слонова кост, зеленикав или дори светлосин. 

 

Опаковката на биокозметичните продукти винаги е от естествени материали като стъкло или керамика, а етикетът съдържа пълно описание на съставките, процентния състав на органичните компоненти, информация за производителя, срока на годност, условията за съхранение.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...