.

Типове травми на мускулите и сухожилията във фитнеса

Типове травми на мускулите и сухожилията във фитнеса
Снимка: freedigitalphotos.net

Фитнесът носи здраве, но при лекомислие и липсваща загрявка може да доведе до опасни травми. Най-често засегнати от тях са мускулите и сухожилията. Мускулите могат да бъдат покосени от няколко типа травми – мускулно натъртване, разтежение, мускулно скъсване и мускулна херния. Аналогични са случаите и при сухожилията.


Натъртването на мускулите е честа и лека травма. Може да се получи при удар или падане. Контузеното място е леко подуто (след 2 -3 часа посинява) и болезнено.


Преразтягането на мускула е възможно, когато се достигне до предела на неговата еластичност при резки движения в спорта. Често то е съпроводено с микроразкъсване на мускулни влакна. Травмата е свързана с рязка, но бързопреходна болка и болезненост на определени места. Може да има и незначителен отток. Спортната работоспособност се възстановява в рамките на 3 до 5 дни.

 


Разкъсването на мускулни влакна или мускулно снопче е средна по тежест травма. Обикновено тя е съчетана с разкъсвания в сухожилномускулния преход. Разкъсването по-често е частично и рядко пълно. Болката е рязка и силна. Първоначално получената бразда на мястото на разкъсването бързо се запълва от развиващия се оток. Движението е почти напълно ограничено. Нуждата от възстановяване е от 2 до 3 седмици с последващо лечебно раздвижване. При тежки разкъсвания и усложнения се налага оперативна намеса с последваща спортна неработоспособност в рамките на 3 до 4 седмици.

 

Мускулна херния. При същинската мускулна херния се разкъсва само обвивката (фасцията) на мускула, без да се нарушава целостта на самия мускул. При истинската мускулна херния обаче, наблюдаваме разкъсване както на фасцията, така и на самия мускул. През мястото на разкъсаната фасция под влияние на своя тонус, мускулът излиза извън и под кожата се образува подутина. При мускулно съкращение, при истинската мускулна херния подутината изчезва, а при лъжливата се получава обратен ефект.

 

Травмите на сухожилията биват преразтягане и скъсване. Преразтяганията се характеризират със силна, рязка болка и частично ограничение на движението. Отношението към тази  травма не се отличава от това при контузия на мускула: крайникът се поставя на високо, замразяване, компресивна превръзка и покой за 2-5 дни.

 

Скъсването може да бъде частично или пълно. И при двата вида се наблюдава пълно отпадане на функцията на съответния мускул, силна рязка болка, бразда, която бързо се запълва от развиващия се оток. Първа помощ както при пълното, така и при частичното скъсване се състои в замразяване на крайника, повдигане на високо, компресивна превръзка, обездвижване, противоболкови и противовъзпалителни медикаменти и бърз транспорт до близко медицинско заведение. Лечението при пълно скъсване е хирургично. Спортната способност се възстановява след 15-30 и повече дни, в зависимост от степента на скъсването.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...