.

Има ли връзка между оралния секс и рака на гърлото?

Има ли връзка между оралния секс и рака на гърлото?
Снимка: Dreamstime

Доста тийнейджъри започват да практикуват орален секс преди вагинален, защото се страхуват от нежелана бременност и болести, предавани по полов път. Истината е, че френската любов не е толкова безопасна, колкото си мислят хората.

 

Учените са установили връзка между оралния секс, човешкия папилома вирус и рака на гърлото. Освен това по време на орални ласки човек може да се зарази със СПИН, херпес, гонорея и сифилис.

 

 

Статистиката показва, че от 1990 година насам процентът на пациентите от мъжки пол, които са практикували орален секс, е нараснал от 50 на 75%, а при жените този процент се е увеличил от 25 на 75%. Това е изключително голям брой хора, които са изложени на риск да развият рак на гърлото, освен останалите болести, предавани по полов път.

 

Ракът на гърлото е рядко срещано заболяване и обикновено се свързва с тютюнопушенето и употребата на алкохол. За съжаление, типът, който е свързан с папилома вирус, засяга приблизително толкова хора, колкото и са заболелите от рак на маточната шийка.

 

Обикновено ракът на гърлото засяга езика, сливиците и задната част на гърлото. Симптомите са възпалено гърло, подути лимфни жлези, дрезгавина в гласа, подуване в областта на шията, проблеми с дишането, тежка кашлица, лош дъх, поява на болка в ушите и загуба на телесно тегло.

 

Човешкият папилома вирус може да бъде открит в слюнката, урината, спермата и вагиналния секрет. Той се предава по време на секс, чрез допир на кожата и дори чрез слюнка. 50% от сексуално активните хора се заразяват, като повечето от тях в някакъв момент от живота си имат контакт с вируса, но имунната система го елиминира. За съжаление, има и такива, които не успяват да се отърват от човешкия папилома вирус и развиват рак.

 

Специфичният тип на HPV, който се свързва с рака на гърлото, е HPV16. Според специалистите около 18% от жените и 8% от мъжете са негови носители.

 

Учените направили изследване, в което взели участие 100 души с рак на гърлото и 200 – без. Те отговаряли на въпроси, свързани с личния им живот. Специалистите установили, че хората, които имали положителен резултат на изследването за HPV са 32 пъти по-застрашени от развитие на рак на гърлото от останалите. Тези от тях, които са имали от 1 до 5 партньора за орален секс, са били изложени на близо 4 пъти по-голям риск от рак от останалите. Хората с 6 и повече партньори са били с 9 пъти по-голяма вероятност да се разболеят.

 

Единственият начин човек да се предпази от тази болест е като не практикува секс. Редовната употреба на презервативи може да намали риска от HPV-инфекции на половите органи, а нередовната увеличава риска от рак на гърлото.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...