.

Как да се справиш с прекомерното потене

Как да се справиш с прекомерното потене
Снимка: thinkstockphotos.com

Кога и защо човек се поти?

 

Като цяло хората се потят поради няколко причини – когато е топло, по време на физическо натоварване и под влияние на силни емоции.

 

Кои са средствата срещу потене?

 

Това са т.нар. антиперспиранти – продукти, които съдържат вещества, запушващи протоците на потните жлези. Задължително трябва да се нанасят върху чиста и суха кожа и да се отмиват след най-много 8 часа, за да се избегне развитието на дерматит и други кожни инфекции. След това не трябва да се нанася продукт поне няколко часа.

 

Антиперспирантите се делят на два вида – лечебни и парфюмерийни.

 

Измийте проблемните участъци от тялото си – най-често това са стъпалата, подмишниците, гънките на корема и др. - подсушете ги и нанесете пудрата. Тя действа като антисептик, който способства за хлъзгането на докосващите се повърхности и предпазва кожата от претриване. Също така пудрата е най-ефективният начин за премахване на възпаленията и дерматитите.

 

 

 

 

Хората, които се потят прекомерно, трябва всеки ден да си взимат горещ душ, а след това да обработват с пудра с примеси на борова и силицилова киселина проблемните зони.

 

Какво представлява хиперхидрозата?

 

Случвало ли ви се е да се изпотите супер много, без да има видима причина за това? Най-вероятно страдате от хиперхидроза. Задължително трябва да потърсите специализирана лекарска помощ, защото най-вероятно потта е съпроводена с някои заболявания на нервната система.

 

Лечението става с йонофореза или инжектиране на ботулотоксин. Хирургична намеса се прилага изключително рядко, когато всички други възможности за лечение не дават така желания резултат.

 

Как да се потиш по-малко?

 

1. Имай предвид, че колкото по-тесни дрехи носиш, толкова повече ще се потиш, особено през лятото. Затова е по-добре да носиш по-широки дрехи, които да не те притесняват и изпотяват излишно.

 

2. Когато отидеш в магазина, не се спирай на най-рекламираните продукти. Това, че нещо е скъпо и рекламирано, не означава, че ще ти помогне. Пробвай най-различни дезодоранти и рол-он-и, докато намериш този, който ти върши работа.

 

3. Когато си слагаш рол-он, не прекалявай с неговото количество. Не си мисли, че колкото по-дебел е слоят, толкова повече ще те предпазва от изпотяване. Всъщност по-тънкият пласт е доста по-ефикасен. Също така, след като си сложиш въпросния продукт, изчакай известно време, преди да си облечеш дрехите, за да има нужния ефект.

 

4. Храната също е от значение. Ако имаш проблем с изпотяването, избягвай консумацията на пикантни храни, особено когато си навън.

 

5. Когато имаш среща, тръгни достатъчно рано, за да стигнеш навреме, без да бързаш. А ако пристигнеш по-рано и имаш на разположение няколко минутки, отиди до тоалетната и се освежи.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...