.

Митове за здравословното хранене [част първа]

Митове за здравословното хранене [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

В днешно време е модерно да се живее здравословно. Повечето хора се опитват да имат красиви тела, да бъдат здрави и щастливи. Разбира се, това не е лесно, защото сме изложени на какви ли не вредни влияния. Все пак, здравословното хранене зависи от нас и е по-добре да внимаваме какво ядем. Всички знаем, че бургерите и пиците са вредни, че не бива да прекаляваме със сладкото и все пак съществуват доста митове за здравословното хранене, популярни сред младежите. Сега ще развенчаем най-известните сред тях.

 

Солта е вредна. Постоянно ни казват, че трябва да ограничим солта, да намалим консумацията до минимум. Освен това бързата храна съдържа много сол и може да се каже, че един бургер набавя дневната ни доза. Да, солта е вредна, но когато говорим за натриевата сол. Не бива да забравяме, че има много други по-здравословни нейни заместители като калиевата или хималайската. Най-добре е да не прекалявате с натриевата (готварска) сол и да я замените с друга, по-здравословна.

 

 

Заменете десерта с плод. Още един мит! От малки ни учат, че е здравословно след хранене да изядем ябълка вместо сладкиш. Всъщност не е точно така. Най-добре е да изядете плода преди храненето, за да може той да се усвои максимално. Ако го изядете след основното ястие, той няма да бъде усвоен от тялото, защото е изяден последен. Така плодът се „разваля“ и всъщност не сте изяли нищо полезно, както си мислите.

 

Месото е вредно! Поредният мит, в който много хора вярват. В днешно време малко хора могат да си позволят да си купуват био храни, а и те не винаги са толкова полезни, колкото ни ги представят. Масовото месо, което се продава във всеки магазин не е особено полезно, заради лекарствата, които се дават на животните при отглеждането им и храните, с които се хранят. Но ако спрете да консумирате месо рискувате сериозно да навредите на здравето си. Не ограничавайте белтъчините от менюто си, все пак те са основната структура, от която е изградено тялото ни.

 

Килограми се свалят с глад! Не, не и не! Това е една огромна грешка, която много тийнейджъри правят. Особено в тази възраст не бива да гладувате. Килограмите се свалят доста бързо със строги диети, но също толкова бързо се качват обратно. Резултатът е и увиснала кожа, стрии и проблеми с обмяната на веществата, забавен метаболизъм, проблеми със стомаха. Ако искате да отслабнете, съчетайте балансирано хранене и спорт, не разчитайте, че с диети и мъчение ще постигнете мечтаното тяло.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
npp
преди 9 години
0
0
!
Отговори
донякъде е така, иначе натуралната морска сол е наистина добре балансирана, но дори и прекаляването с нея е вредно, що се отнася до разделното хранене, наистина не е препоръчително всеки човек да комбинира храните безразборно, като лошите комбинации могат да бъдат различни за всеки, а най-лошите са чесън и захари, скорбяла и киселини, бобови и кашкавал/сирене, и все пак комбинации като месни и зеленчукови ястия с торти/пасти, шоколад, майонеза, хляб и кисели напитки/плодове са винаги тежки, месото не е вредно само по себе си, но вредни са месата от животни, които са "тъпкани" с химикали, а също и животни, чието месо обикновено е с високо съдържание на мазнини и холестерол, най-безвредните меса по отношение на съдържанието на мазнини и холестерол са рибата, пилешкото и пуешкото
Stan4o123
преди 9 години
3
1
!
Отговори
Най-тъпата статия,която съм виждал от много време! Солта била полезна?Сериозно?!С днешното меню,дори да не приемаш сол изолирано,пак е с пъти повече от това,от което се нуждае организма.Десерта > плод ? . Ако си се натъпкал с месце или някаква друга подобна помия,с която тялото буквално се бори часове наред,то тогава да - ще ферментира в стомаха,но пак е с пъти по-полезно от "десертче".За месото да не говорим,тук авторката е показала колко безобразно незапозната е по въпроса.
npp
преди 9 години
0
0
!
Отговори
максимално препоръчителният период е не повече от 1 до 2 седмици (7-14 дена), но доколкото състоянието на гладуващия е добро, иначе при влошаване на състоянието трябва да се прекрати дори и ако са минали едва 2-3 дена
npp
преди 9 години
0
1
!
Отговори
гладуването не е вредно ако е добре преценено, една от грешките в това отношение е да се гладува твърде продължително когато състоянието вследствие се влошава, гладуването трябва да бъде прекратено още преди влошаването да продължи, друга грешка е когато гладуващият не се движи достатъчно, добре е (да излиза) (поне) да се разхожда навън колкото се може повече, но без да се изтощава (ако трябва да го прави малко по малко), друга грешка е прекомерно обилното захранване след гладуване, добре е да се ядат плодове и зеленчуци под формата на салати през първите приеми на захранването, като същевременно могат да се добавят сирене и хляб към менюто, иначе наистина би било по-добре първо да се консумират плодовете, и чак след около 30 минути другите неща
Страница 1 от 1