.

Митове за здравословното хранене [част втора]

Митове за здравословното хранене [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

В днешно време е модерно да се живее здравословно. Повечето хора се опитват да имат красиви тела, да бъдат здрави и щастливи. Разбира се, това не е лесно, защото сме изложени на какви ли не вредни влияния. Все пак, здравословното хранене зависи от нас и е по-добре да внимаваме какво ядем. Всички знаем, че бургерите и пиците са вредни, че не бива да прекаляваме със сладкото и все пак съществуват доста митове за здравословното хранене, популярни сред младежите. Сега ще развенчаем най-известните сред тях.

 

Водата се пречиства като се превари. Поредният мит! Водата не може да се пречисти с преваряване, защото не могат да се унищожат всички микроби, както и тежките метали, нитратите и пестицидите. Най-добре пийте бутилирана трапезна, изворна или минерална вода, за да сте сигурни какво точно има в състава ѝ.

 

Маргаринът е по-полезен от маслото. Не правете тази грешка, да заместите маслото с маргарин. Маслото съдържа наситени мастни киселини, с които не бива да се прекалява, но не го изключвайте от менюто си. То е калорично, но е полезно, защото осигурява полезни вещества на тялото ни. Маргаринът е евтин заместител, пълен с трансмазнини, който е изключително вреден. Трансмазнините не се преработват от тялото и просто се отлагат в организма. Затова трансмазнините могат да причинят сърдечни заболявания.

 

Трябва да се ядат много сурови плодове и зеленчуци. Най-много да постигнете подут корем от прекомерната им консумация. Някои момичета мислят, че като ядат с дни само плодове и зеленчуци, ще отслабнат. Не си правете тези експерименти. Здравият човек трябва да спазва съотношението 2:3 сурови и варени зеленчуци и плодове.

 

От заместителите на захарта не се пълнее. Това изобщо не е вярно. Проблемът е, че и подсладителите са много по-вредни от захарта. Вие се опитвате да излъжете тялото си, че консумирате захар, но реално тялото не задоволява глада си за сладко. Така ви се яде още и още. Най-добре е ако искате да замените захарта, да го направите със салвия. Салвията е много полезно растение, в пъти по-сладко от захарта.

 

Топлинната обработка на продуктите разрушава полезните вещества. Оказва се, че не винаги е точно така. В някои случаи топлинната обработка спомага за увеличаване на полезните вещества и готовия продукт има по-висока стойстност от суровината, от която е получен. Така например, фитонутриента ликопин – антиканцерогенно вещество има високо съдържание в доматения сос, но почти отсъства в пресните домати. Главно правило е да подлагате зеленчуците на кратка топлинна обработка и да ги приготвяте с малко количество вода.

 

Първата част от статията четете тук:


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...