.

Полезните свойства на целината

Полезните свойства на целината
Снимка: thinkstockphotos.com

Целината, известна още под името кервиз, е двугодишно тревисто растение от семейство Сенникоцветни (Apiaceae), включващо около 400 представители, между които морковите, магданозът, копърът, кориандърът, кимионът, девесилът и т.н. През първата година от вегетацията се формират корен (или кореноплод) и листна маса, а през втората - цветоносно стебло, цветове и семена. Родина на целината са земите на Средиземноморието, където и досега се срещат нейни диворастящи форми.

 

През последните години (най-вече в големите хипермаркети) целината навлезе у нас под своето европейско наименование - селъри (на английски - celery) и първоначално беше приета едва ли не като нов, непознат зеленчук. Целебните и магически свойства на целината са били известни преди хилядолетия. Като лечебно растение тя се е използвала в древния Египет, в древна Гърция и древния Рим.

 

 

 

Целината е едно от малкото растения, на които се използват всички негови части – грудките, дръжките и листата. Всички те съдържат редица полезни за организма вещества, някои от тях - уникални. Съдържанието на въглехидрати в грудките е едва 7,6%, на протеините - 1,2%, а на липидите едва 0,3%. Затова пък това на фибрите е твърдо високо -1,5%. Благотворното въздействие на целината върху нервната система и мозъчната дейност, известно още на древните лечители, в значителна степен се дължи на съдържащите се в грудките и в листата редица витамини от В-групата – В1, В2, В3, В6, В9 и В12.

 

В растението са открити и други важни витамини – А, С, Е, К (главно в грудките), както и витамин U, известен като ефикасен противоязвен фактор. Изследвания от последните години показват, че в грудките се съдържат уникални вещества, известни с наименованието полиацетилени, които способстват за разрушаването на раковите клетки, т.е. имат антиканцерогенен ефект.

 

В тях са открити и редица важни аминокиселини - тирозин, аспаратин, глуталмин. Например тирозинът е съставна част на протеините. В целината са открити и т.нар. фталиди, които имат способността да понижават кръвното налягане и да намаляват нивото _ на "лошия" (LDL) холестерол в кръвта.

 

Специфичният аромат на целината се дължи на съдържащото се във всички части на растението етерично масло. В най-голямо количество (2-3%) се открива в семената. Маслото на целината се използва в парфюмерийната и козметичната промишленост, в ароматерапията и т.н. Диуретичното действие на целината в значителна степен се обуславя именно от съдържащото се в нея етерично масло.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...