.

Защо калните бани са полезни

Защо калните бани са полезни
Снимка: freedigitalphotos.net

Лечебната кал е природен продукт с разнообразен състав и свойства, образуван под въздействието на климат, вода, почва, растителни и животински организми. Тя има противовъзпалителни, обезболяващи, имуностимулиращи, подобряващи кръвообращението, активизиращи обмяната на веществата и укрепващи костната система свойства.

 

Температурата на калта след нагряване може дълго време да остане постоянна. Чрез порите на кожата активните съставки проникват в тъканите, а оттам в кръвта. Това води до повишаване на обменните процеси, активизира се работата на важни жлези. Кожата абсорбира биологично активни вещества и минерали, които захранват тялото, регенерират мускулите и органите, подобряват дейността на имунната, дихателната и сърдечносъдовата система. По-бързо и лесно се изхвърлят токсините и отровите от организма.

 

 

Лечебната кал е няколко вида, като най-популярните са лиманна, торфена и минерално-изворна. Лиманната (от солените езера по крайбрежието) е гъста, с черен цвят и мирис на сероводород. Торфът има органичен произход, жълтока-фяв цвят и няма мирис. При минералните извори калта е със сив, черен или тъмнокафяв цвят.

 

Козметичните фирми произвеждат широка гама от естествена кал с различни добавки, билкови и плодови екстракти. Преди процедурата се прави специален пилинг на тялото, кожата трябва да е чиста, за да усвои максимално полезните съставки. Калта се нагрява до температура 38 градуса и се налага на проблемните области на тялото, след което те се увиват със специален филм за поддържане на температурата и предпазване от пресушаване. След около 20 минути калта се отмива и с леки масажни движения се нанася крем. По време на процедурата се разширяват кръвоносните съдове, подобряват се микроциркулацията и метаболизмът, активира ги противопоказания.

 

Има няколко метода. Най-старият е египетският, на открито. След едночасова слънчева баня кожата се затопля и се намазва със загрята гъста кал. Стои се до влажно напукване на калта и се измива с топла морска вода. Египетските бани се препоръчват при проблеми с нервната система, при заболявания на сърцето и дихателната система.

 

Друг популярен метод са калните вани. Калта се разрежда с минерална, морска или езерна вода. Лежи се двайсетина минути във вана с температура 36 - 38°С. Спа центровете залагат на апликационния метод. Терапията се прави на коритообразна кушетка, тялото се намазва със загрята кал и се завива с чаршаф, найлон и одеяло за около 20 минути.

 

Но калолечението е и за абсолютно здрави, които искат да тонизират тяло и дух. Модерно е да се нарича фанготерапия и освен на лечебните се залага и на разкрасяващите свойства на калта.

 

Природният продукт стимулира метаболизма, активира се намаляването на мазнини, подобряват се състоянието на горните пластове кожа, полезно е при белези и стрии. Калолечението се използва в програмите за корекция на теглото, лечение на целулит.

 

В козметичната индустрия калта широко се използва като съставка в кремове, балсами, сухи кални маски. Кал от Мъртво море се използва за маски, които почистват и овлажняват кожата. Кафеникавата минерална кал подобрява кръвообращението. Калта, получена от торф, релаксира целия организъм.

 

България е изключително богата на балнеологични ресурси - минерални води и лечебна кал, които са се използвали още в древността. Цялото ни крайбрежие е изпъстрено с ценната лиманна кал - Шабленско, Русалка, Балчишка тузла, Варненско езеро, Поморийско езеро и Атанаеовско езеро.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...