.

Коприната - диамантът на платовете

Коприната - диамантът на платовете
Снимка: freedigitalphotos.net

Коприната притежава прословутите свойства на диамантите: променя нюансите си в зависимост от ъгъла на светлината. В каквато и да е форма, тя е абсолютен символ на елегантността.

 

Заради качествата си, че е издръжлива, практически неразривна, тя намира така неочаквано приложение във... вътрешната гума на велосипеда. Но и застрашаваща - като копринен кабел. Въпреки всичко мисълта за коприна действа възбуждащо, преди всичко поражда някои много романтични асоциации, които се свързват с тази невероятна тъкан.

 

И през зимата, и през лятото. Коприната е особено скъпоценна и заради многообразната си приспособимост. Тя се предлага в цвета и десена, в който се появява. Това, което я прави отличен избор за всеки повод, е съвършената й непреходност във всички сезони. Известно е, че коприната топли през зимата, а през лятото охлажда, напълно достатъчна причина за привилегированата й позиция във всеки гардероб. Тази текстилна скъпоценност е практически непреходна.

 

 

Нежност и твърдост. В коприната се съчетават отлично противоположностите, като нейната нежност и твърдост, заради което интериорните дизайнери отдавна използват с удоволствие тази материя за претапициране на мека мебел, за завеси и възглавници, дори и за тапети. И наред с безспорната красота на предметите, обвити в коприна, докосването й е най-нежно по вашата кожа. Коприненото бельо, спалните комплекти, пижамите, кимоната - за интимна среща с коприната.

 

Най-фината тъкан. Сред най-фините копринени тъкани спада сатенираната коприна, която има кадифен блясък и чиято красота личи най-вече когато материята е едноцветна. И тук черната и бялата материя са ненадминати кралици - първата е денят, а втората - нощта.

 

Който си пада по матовите варианти, вероятно ще хареса и греж коприната - тъкан, която е подобна на сатена, но с по-приглушен блясък. Най-леката копринена тъкан е муселинът: ребровиден (шифон), зърнообразен (жоржет) или напълно гладък плат. Прозрачният органдин е отличен избор за копринени пердета, а брокатът е пример за „тежка“ коприна. Шантунг коприната е получена от нееднакво изпредени нишки, цветовете преливат, като променят нюансите на самата тъкан. Суровата коприна е чест избор на материи за летни панталони с широки крачоли, не е така взискателна за комбинации с копринени тъкани с по-силен блясък, а и не е претенциозна по отношение на кройките на дрехите, с които може да се съчетае. Всяка тъкан от коприна изисква семпла кройка, която дава възможност на материята да изпъкне на преден план.

 

Любимото сари. Най-известният модел от копринена тъкан е сарито - традиционна източна носия, която често носят и световноизвестните звезди при определени обстоятелства. Сарито в Индия е неизменна дреха при сватбите. Дори и Холивуд не устоя на духа на Изтока в лицето на тази скъпоценна дреха. Лиз Хърли носеше розово сари на сватбата си, Джулия Робъртс - в маслинената гама във филма по нашумелия бестселър „Яж, моли се и обичай“. Виктория Бекъм се появява в червено сари на страниците на Вог. За Наоми Кембъл, съдейки по многобройните снимки, традиционната индийска носия е определено една от най-любимите.

 

Най-превъзходната естествена тъкан. Отделни Свойства на коприната притежават и други естествени тъкани, макар и не с превъзходство? Свойството да регулира температурата има и вълната, чиято повърхност отстранява влагата, докато вътрешността й я попива.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...