.

Защо сексът понякога е толкова болезнен и какво може да направиш? [част първа]

Защо сексът понякога е толкова болезнен и какво може да направиш? [част първа]
Снимка: thinkstockphotos.com

Хората, за разлика от почти всички животни, правят секс и за удоволствие. За съжаление, понякога се случва актът да бъде болезнен, особено за момичетата. Но защо? Причините могат да бъдат много, но когато се появи дори само една от тях, трябва в кратък период от време да я отстраниш, за да може да се радваш на партньора си пълноценно.

 

Според специалистите дразненето и сърбежът след секс не са повод за притеснение, стига да изчезват за няколко часа и да не се появяват всеки път след полов акт. Ако обаче болката се появява при всяко докосване или проникване, трябва да посетиш гинеколога си. Не е нормално да правиш секс, а в същото време да те боли адски много и да нямаш търпение приятелят ти да свърши. Все пак идеята е сексът да носи положителни емоции и у двамата, а не само у него.

 

 

Сърбежът, който продължава дни наред след акта, определено не е нещо нормално и трябва да му обърнеш внимание. Почти всяко момиче е имало поне веднъж в живота си вагинална инфекция, възпаление или сухота. Те се лекуват лесно, стига да се диагностицират навреме и правилно. Възможно е твоят лекар да ти предпише гелове или глобули, които да ползваш в продължение на няколко дни или просто да ти препоръча да избягваш силно ароматизираните презервативи, агресивните сапуни, тесните дрехи и т.н.

 

Синдромът на болезнения пикочен мехур също е в състояние да доведе до болка по време на секс. Често ли ходиш до тоалетна? Боли ли те по време и след уриниране? Това състояние е нормално, ако наскоро си имала вагинална инфекция, и ще отмине, но е повод за притеснение, ако страдаш от дълго време.

 

Болката ти може да се дължи и на цистит, ако страдаш от такъв, особено ако при теб е хроничен. Когато тъканите на пикочния мехур са възпалени, болката по време на секс ти е гарантирана. За съжаление, поради структурата на женското тяло, дамите са в 10 пъти по-склонни да развият цистит от мъжете. При тях той се среща изключително рядко и почти никога не става хроничен. Лошата новина е, че хроничният цистит си остава такъв за цял живот. Единственото, което може да правиш, е да се пазиш, да внимаваш да не изстиваш и редовно да пиеш чай. Също така е препоръчително да избягваш храни и напитки като цитрусови сокове, алкохол, шоколад, лук, кисело мляко и сметана. Често те са едни от причинителите на инфекции на пикочния мехур.

 

Възможно е дискомфортът ти по време на секс да се дължи на вулводиния. Какво е това? Това е хронична болка в областта на вулвата без наличието на видима и обяснима причина. Доскоро вулводинията не се признаваше за действителен болков синдром. Този проблем се среща често при жените, но рядко лекарите поставят такава диагноза. Специалистите все още търсят причините за състоянието и как да се справят с него.

 

Вулводинията засяга срамните устни и клитора, понякога се наблюдава болка и при проникване във вагината. Дискомфортът може да бъде постоянен или да се появява на периоди, като появата му не зависи от докосване или натиск, но те могат да го усилят.

 

Болката може да бъде и при отвора на влагалището. Представителките на нежния пол се оплакват от силно парене, като дискомфортът се появява след докосване, натиск и напрежение.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...