.

Какво трябва да знаеш за кистите на яйчниците

Какво трябва да знаеш за кистите на яйчниците
Снимка: freedigitalphotos.net

Все повече млади момичета са диагностицирани с киста в яйчниците. За съжаление, това е сериозен проблем, който не бива да се пренебрегва и да се подценява. Понякога може да се стигне и до операция, затова е хубаво да сте запознати с този проблем. Най-добре е още при първи симптоми да отидете на лекар. Колкото по-рано се открие такава киста, толкова по-добре.

 

От какво се причинява киста на яйчниците? Най-често това е фоликулярна киста, която се образува от растежа на фоликула. Фоликулът е сак с течност, който съдържа една яйцеклетка. Фоликулярни кисти се образуват, когато фоликулът порасне повече от нормалните стойности и не се отвори, за да освободи яйцеклетката. Обикновено тези кисти изчезват след няколко месеца. Съществува и киста на жълтото тяло. То е тъкан, която спомага бременността.

 

Не може да бъде даден еднозначен отговор на въпроса „защо се появяват яйчниковите кисти?“. Една от най-вероятните причини е хормонални нарушения, които са пренебрегвани или не са забелязвани, дори да сме ги имали с години. Важност има и стресът, както и храните, които съдържат естрогени.

 

Какви са симптомите? Най-често това е закъснение на менструацията. Понякога това закъснение може и да е повече от месец, някои кисти предизвикват хормонални нарушения и менструалният цикъл се забавя или разбърква.

 

Болка и тежест в корема и кръста. Кистата на яйчника го уголемява, като предизвиква дърпане на прикрепящите тъкани. Затова кистите предизвикват болка. Често пъти тези болки са подценявани, защото над 70% от болките ниско долу в корема при жените са предизвикани именно от кисти.

 

Как се диагностицират? Най-често това става с ултразвук. Лекарят може да открие промяна в яйчниците при преглед. При съмнение се извършва по-обстоен преглед с ехография на таза.

 

Лечение? Повечето кисти изчезват сами след една или няколко менструации. Има много жени, които дори не разбират, че имат кисти или са имали. В някои случаи се изписват хормонални препарати, но това е по преценка на лекаря, според състоянието на пациента. Понякога се стига и до операция. Киста на яйчника може да притисне пикочния мехур и правото черво, може да боли много, дори да предизвика запек. Операцията е краен вариант и не всички жени, които имат кисти се оперират. Но най-добре е да посещавате профилактично гинеколог, за да няма усложнения и да не се стига до сериозни последици.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...