.

Съвети за начинаещи готвачи

Съвети за начинаещи готвачи
Снимка: thinkstockphotos.com

Нямаш опит в кухнята, но искаш да се научиш да готвиш добре и да впечатляваш приятели и познати със засукани и вкусни ястия? Нужно ти е само малко свободно време и доза ентусиазъм. Докато за някои хора готвенето е задължение, за други е удоволствие, което им помага да снемат стреса от себе си. Ако си нов в кухнята и нямаш опит, научи повече за храната и за нейното приготвяне, за да станеш наистина добър готвач.

 

Съвети за начинаещи:

 

1. Започни с нещо малко - не е нужно първото нещо, което готвиш да е голямо и грандиозно. Все пак нямаш опит в кухнята и шансът да постигнеш така желаният ефект е минимален. За да не стане така, че да прекараш няколко часа зад печката, а накрая яденето да не става за консумиране, по-добре заложи на нещо по-лесничко. Стъпка по стъпка ще се научиш, ще придобиеш опит и самочувствие и ще имаш възможност да вършиш по-засукани гозби, с които да впечатляваш гостите си.

 

 

2. Избери прости и евтини, но в същото време ароматни подправки – не е нужно да пръснеш сума ти пари за скъпи подправки, за да приготвяш вкусни ястия. Просто трябва да се спреш на такива, които придават аромат и се връзват с повече храни. Подправките, които задължително трябва да имаш, са червен и черен пипер, босилек, канела, джоджен, чубрица, кимион, розмарин, магданоз и копър.

 

3. Заложи на свежото – ако искаш ястието ти наистина да стане вкусно и да се хареса на гостите ти, трябва да готвиш с пресни продукти. Не слагай замразени плодове и зеленчуци, защото колкото и да е малка разликата между тях, тя съществува. Ястието ще стане по-вкусно, ако продуктите ти са пресни, затова напазарувай, непосредствено преди да сготвиш.

 

4. Сдобий се с хубав нож – няма как да нарежеш продуктите качествено, ако ножът ти не струва. Заслужава си да дадеш повече пари, но да се сдобиеш с наистина добър нож, който реже хубаво.

 

5. Незалепващият спрей е твоят най-добър приятел – ако нямаш тефлонов тиган или пък ще готвиш в друг съд, трябва да се постараеш храната да не загори и залепне. Най-лесно ще ти бъде с незалепващ спрей, особено ако не ти привърженик на маслото и олиото. Също така може на дъното на тавичката да слагаш и фолио, което също ще ти помогне яденето да не залепва.

 

6. Facebook е място, където може да намериш лесни и здравословни рецепти - в социалната мрежа, освен че може да научиш къде са приятелите ти, дали си имат нови гаджета, дали са нещастни или щастливи и т.н., може да намериш и рецепти, които да опиташ. Има много групи, в които хората си споделят любимите ястия и си дават съвети, така че може да влезеш в няколко от тях и да черпиш идеи.

 

7. Не се страхувай да експериментираш – проба – грешка, нали знаеш? Не се страхувай да експериментираш в кухнята. Как ще се научиш, ако не направиш няколко грешки? Не забравяй, че провалът е стъпка към успеха. Затова, когато имаш време и желание за експерименти – прави ги! Често ще бъдеш приятно изненадан от резултата.

 

Ако си нов в кухнята и нямаш опит, не забравяй да започнеш с нещо малко и лесно за приготвяне.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...