.

Как хормоните влияят на наднорменото тегло

Как хормоните влияят на наднорменото тегло
Снимка: freedigitalphotos.net

Замисляли ли сте се колко са важни хормоните? Всъщност те са отговорни за основни процеси в човешкото тяло и отклоненията в някои хормони могат да причинят наднормено тегло, окосмяване и куп други неприятни неща. Понякога дори не разбираме, че имаме хормонален проблем, а друг път смятаме симптомите за „нормални“ и не отчитаме, че имаме проблем.

 

Всъщност, хормоните могат да бъдат и отговорници за наднорменото тегло. Най-често отклоненията в хормоналните нива водят до зонално напълняване. Мазнините се натрупват неравномерно и понякога от това напълняване можем да отгатнем кой хормон има смущения. Сега ще ви разкажем повече.

 

Ръце и гърди. Ако трупате мазнини в областта на ръцете и гърдите, вероятно е нивата на тестостерон в организма ви да са твърде ниски. Надебеляването в тези области се свързват с ниските нива на мъжките полови хормони. Хубаво е да приемате повече витамин В, цинк и магнезий, както и повече протеини. Тренирайте с по-големи тежести в тези области.

 

Ханш и рамене. Ако качвате мазнини в тези зони, вероятно е да имате повече инсулин в кръвта. Прекаляването със сладкото води до отделянето на повече инсулин и се образуват паласки. Редуцирайте сладките храни, хапвайте повече риба и протеини, така ще нормализирате инсулина.

 

Корем. Има хора, които трупат мазнини основно в зоната на корема. Ако се причислявате към тях, много вероятно е да имате проблеми с кортизола. Това е хормонът на стреса и той е отговорен за напълняването в зоната на корема и при двата пола. Хубаво е да водите по-спокоен начин на живот, да ядете по-малко сладки изделия и да пиете повече вода. Не пропускайте витамин С и витамините от В групата.

 

Бедрата. Някои жени трупат мазнини само в зоната на бедрата. За това е отговорен женският полов хормон естроген. Ако сте от тези дами, вероятно нивата му са завишени. Хубаво е да ядете повече броколи и соя, както и витамини от групата В.

 

Все пак, ако смятате, че имате хормонален проблем, посетете гинеколога си. Най-добре е да си направите изследвания, които да покажат, ако имате отклонения в хормоналните нива. В никакъв случай не прибягвайте до самолечение.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...