.

Опитай женшен
Снимка: freedigitalphotos.net

Винаги ли се храните чисто? И никога не хапвате нещо по-засукано, без значение от калориите? Ако е така, нямате нужда от хитринките, за които ще става дума тук. Ако сте от втория тип читатели, които не винаги успяват да си приготвят „перфектната“ храна, помислете за една много удачна добавка – американския женшен.

 

Женшенът е познат от хиляди години и родината му е Източна Азия, Сибир и Северна Америка. Въпреки, че всички негови форми произхождат от един и същи род на семейство araliaceal, има няколко негови разновидности.

 

Китайският женшен и корейският женшен. Те се използват под формата на капсули и като мехлем, Счита се, че колкото е по-стар, за толкова по-качествен се смята той. Ето защо се предпочитат растения на поне 6-7 години. От тях се извлича екстракта.

 

 

Сибирският женшен. Той е познат още и като корен на тайгата. Дава фантастични резултати, като по-добро понасяне на натоварвания, повишаване на издържливостта и по-бързо възстановяване след тренировки. Той засилва мозъчната активност и повишава адреналина, в следствие на което психическото напрежение и умората настъпват много по-късно.

 

Американският женшен комбинира тези ефекти, като в допълнение на това действа и като антиоксидант. Освен това женшенът гарантира по-добър кислороден приток с тъканите, което контролира образуването на млечната киселина, а добре известен факт е, че тя е виновникът за мускулната умора и мускулната треска. Мускулите ви се изморяват по-бавно или по-късно, възстановяват се по-бързо и си почиват по-добре.

 

В хода на физическа активност, женшенът контролира нивото на глюкоза в кръвта и подтиска прилива на инсулин, който често възниква при прием на храна с по-висок индекс на глюкоза (при храни предимно богати на въглехидрати).

 

Защо обаче това е важно? Ако се храните перфектно и контролирате глюкозния индекс на храната си, а от тук и инсулина в кръвта си. Поздравления, това е доста добре. Ако обаче нямате време това да се случва винаги и живеете напрегнато и забързано, тогава глюкозният индекс на храните, които ядете става много важен. Дори да тренирате правилно, да избягвате стреса и да почивате достатъчно, приемът на храни с висок такъв индекс ще доведе след себе си и висок инсулин, а това ще увеличи рискът от отлагане на повече подкожна мазнина, да не говорим за опасността от сърдечни заболявания. Освен това това, при прием на храни с по-ниски захарни нива ще тренирате по-здраво, ще се изморявате по-бавно и ще се възстановявате по-бързо.

 

Тук на сцената излиза женшенът. 1 грам американски женшен приет 40 минути преди 25 грама  глюкоза обуздава пикове й – нивата й в кръвта. 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...