.

Как да се грижим за очите си

Как да се грижим за очите си
Снимка: freedigitalphotos.net

Очите са един от най-важните органи в човешкото тяло. Много хора пренебрегват очите си, защото смятат, че щом виждат, всичко е наред. Недейте да си мислите така, защото трябва да се грижите за очите си, за да бъдат те здрави.

 

Не се втренчвайте в монитор или книга за дълго. Знаем, че тийнейджърите прекарват много време пред компютъра. Често пъти говорим дори за гръбначни изкривявания, свързани с часове наред пред монитора. Не бива да подценяваме и влиянието му върху очите. Не се втренчвайте за дълго, а разсейвайте погледа си. Гледайте далечни предмети за 1-2 минути.

 

 

Мигайте често. Очите се изсушават, защото мигаме по-малко, когато сме пред компютър. Важно е да почиствате очите си чрез мигане, за да се отстранят прашинките и дребните частици.

 

Носете качествени слънчеви очила. Някои хора залагат на красотата на очилата, защото ги възприемат като аксесоар. Те не са просто украшение, а задължителна част от вещите ви. Не забравяте да излезете без мобилен телефон, нали? Не пропускайте и очилата. Важно е те да предпазват очите от UV лъчите, които са наистина вредни.

 

Когато усетите умора в очите, затворете ги за няколко минути. Просто затворете очите си, когато усетите, че наистина сте изморени. Дайте им 10 минути почивка. Можете да си направите компреси, като използвате тампони, напоени с хладка вода. Затворете очите си и сложете тампоните. Не използвайте гореща вода.

 

Почистете грима си преди да заспите. Някои дами забравят да махнат грима си, преди да заспят, а той запушва порите на кожата. Натрупаните замърсявания в близост до окото, могат да предизвикат възпаления.

 

Не търкайте очите си, ако нещо е попаднало в тях. Огледайте окото си на огледало и вижте дали не е попаднала някоя мигла. Тогава е лесно, но не търкайте и не натискайте, а леко отстранете миглата. Ако имате съмнение, че в окото ви има пясък, стружка метал или стъкло, не се опитвайте да я премахнете сами. Задължително потърсете лекарска помощ.  Възможно е да нараните окото си, като чуждото тяло увреди повърхността му.

 

Не четете на слаба светлина. Много хора допускат тази грешка, четат на слаба и недостатъчна светлина. Така очите се уморяват бързо, а зрението намалява прогресивно с годините. Четете на дневна светлина или в помещения с добро осветление.

 

Потърсете лекарска помощ, ако имате парене, сърбеж или не виждате. Ако изпитвате трудност да фокусирате близки или далечни предмети, вероятно имате нарушения в зрението. Потърсете лекарска помощ, защото може да имате нужда от очила. Важно е да не пренебрегвате и симптоми като сърбеж или парене в очите. Те могат да са опасни и да са признак за инфекция.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...