.

Наръчник за отслабване [част първа]

Наръчник за отслабване [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Много тийнейджъри се борят с излишните килограми. Затлъстяването сред младите е огромен проблем в световен мащаб. Според статистиката, в България около 30% от момичетата страдат от затлъстяване. При момчетата процентът е 35. Проблемът не бива да бъде подценяван, защото освен неестетично, затлъстяването е опасно и може да доведе до сериозни заболявания. Истината е, че в повечето случаи затлъстяването се получава от мързел и това, че проблемът не се взима на сериозно. Сега ще поговорим повече за това как да се справим с проблема и ще ви дадем ценни съвети.

 

Осъзнаване. Вероятно всеки се е сблъсквал с този проблем. Дори да нямате излишни килограми, може да ви се е случвало да общувате с хора, които не признават, че имат такъв проблем. Няма как да помогнете на себе си или на друг човек, ако сами не искате (той не иска) да признае/те, че нещо не е наред. Осъзнаването и приемането на проблема е от първостепенно значение. Няма нищо страшно в това да признаете, че теглото ви е наднормено. Така ще започнете да мислите за промяна.

 

Не се сравнявайте с другите. Голяма грешка е да се сравнявате с околните, които според вас имат перфектни тела. Запомнете, че никой не е перфектен, а и всеки човек има различни предпочитания. Опитайте се да се харесвате, такива каквито сте. Отслабването е по-лесната част, важно е какво се случва в главата ви. Не бива да забравяте и момичетата, които страдат от булимия или анорексия. Те също не се харесват, но не смятате, че те отслабват здравословно, нали? Затова внимавайте какво правите и недейте да мразите себе си. Това само ще ви навреди.

 

Колко е задълбочен проблема? Ако смятате, че е нужно, отидете на лекар. Някои хора надебеляват, защото пият различни медикаменти или имат хормонални проблеми. Ако сте от тях, една обикновена диета и спорт няма да помогнат. Правете изследвания и следвайте стриктно препоръките на лекарите. Ако сте натрупали килограми в следствие на мързел и ежедневно преяждане, то вече е време за промяна.

 

Свикване с промяната. Начинът ви на живот ще  се промени. Не очаквайте да свикнете лесно, напротив, отначало ще ви е гадно, нещо ще ви липсва и ще искате да ядете всичко, което видите. Но трябва да се борите с тези усещания. Свиквайте, че здравословното хранене може да ви донесе само ползи и не може да ви навреди. Ако се откажете, никога няма да стигнете заветната цел. А дори да допускате грешки и да ви е трудно, знайте, че дори и да паднете, ще станете и ще продължите.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...