.

Храните, които трябва да ядеш сурови, а не преработени

Храните, които трябва да ядеш сурови, а не преработени
Снимка: thinkstockphotos.com

Когато става въпрос за здравословно хранене и стопяване на мазнините, не е важно само какво ядеш, а и как го консумираш. Готвенето, смесването и миксирането на храни се отразява на тяхната калорийна стойност, твърдят специалистите. А колкото повече се обработва една храна, толкова по-малко енергия има за сметка на калориите.

 

Тоест, ако ядеш готвена храна, ти си по-склонен да натрупаш излишни килограми, отколкото ако я консумираш сурова. Високо преработените храни са по-лесно смилаеми, като по този начин организма ни изразходва по-малко енергия, за да ги преработи. Интересен е фактът, че спагетите, които си си сготвил вчера, но ще консумираш днес, имат по-малко калории от тези, които току-що си сварил и сервирал. Технически те имат същото количество калории, но организма ги усвоява по различен начин.

 

 

Тези, които се стараят да намалят количеството калории, избягват мекия бял хляб за сметка на твърдите, пълнозърнести хлебни изделия, обработените плодове и зеленчуци за сметка на суровите.

 

Хубаво е да се отбележи фактът, че някои храни са в пъти по-вкусни и здравословни, когато са сготвени или преработени. Например, пастьоризирането на мляко убива бактериите, готвенето на месо ни предпазва от салмонела, а сготвените спанак, моркови, гъби и аспержи ни носи повече антиоксиданти.

 

И все пак нека се върнем на темата за суровите храни. Виж кои са храните, които е препоръчително да се консумират в напълно сурово състояние:

 

Ядки – може да предпочиташ печените ядки, но за да извлечеш максимум полза от тях, трябва да ги консумираш сурови. Също така обработените ядки са с повече калории и мазнини за сметка на магнезия и желязото.

 

Лук – хората се разплакват от лука, защото той съдържа съединения, които са изключително полезни за здравето. Консумацията на суров лук предпазва от рак на простата и белия дроб. Не забравяй след това да си миеш зъбите, за да не отблъскваш околните с миризмата, идваща от устата ти.

 

 

Червена чушка – една средно голяма чушка е около 32 калории, а съдържа в себе си около 150% от препоръчителната дневна доза витамин С. Когато обаче тя бъде преработена, губи почти всичките си витамини и полезни вещества.

 

Водорасли – пресните водорасли съдържат в себе си около 90% вода и са най-големият източник на хлорофил. Те съдържат в себе си високо водоразтворими витамини и лесно се абсорбират в кръвния поток. Богат източник на желязо, калций и йод.

 

Сок – плодовите и зеленчукови сокове, купени от магазина, определено не са от най-полезните, защото съдържат в себе си допълнително количество захар. Затова е препоръчително да си правиш фрешове у дома с пресни плодове и зеленчуци.

 

Кокос – ако спортуваш редовно, по-добре заложи на кокосовата вода, отколкото на други спортни напитки, продавани на пазара. Кокосовият орех е един от най-естествените хидратиращи храни и има високи нива електролити, а кокосовата вода е богата на натрий, калий и магнезий

 

 

 

Боровинки – в тях се съдържат повече антиоксиданти, отколкото във всеки друг плод. Те са изключително полезни за здравето, благодарение на високите нива на полифеноли. Обработката на боровинките понижава техните нива, затова е препоръчително да се консумират сурови.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...