.

Как да се отървеш от навика да си гризеш ноктите

Как да се отървеш от навика да си гризеш ноктите
Снимка: thinkstockphotos.com

Гризането на нокти е не само грозен навик, но и психологически проблем, свързан със стрес и липса на щастие. Повечето хора не осъзнават, че това може да им създаде сериозни проблеми в ежедневието. Има работодатели, които не наемат хора, гризащи ноктите си по време на интервю от притеснение или които имат ръце, личащи си отдалеч, че са на човек, който често гризе своите нокти и мъртвите кожички около тях. Това е не само грозен навик, но и създава опасност от появата на инфекции, защото разкъсването на кожата е благоприятна възможност за навлизане на бактерии и образуването на гъбички.

 

Ако ти е омръзнало да се притесняваш от вида на ръцете си, направи нещо и се отърви от този лош навик. Не забравяй, че всяко начало е трудно, но това не бива да те отказва, напротив, трябва да се мотивираш и да успееш.

 

 

Хората, които си гризат ноктите, имат навика ръцете им да са постоянно заети, т.е да са в устата. За да не бъдат там, трябва да им намериш друго занимание, например антистрес топка или броеница.

 

Докато все още си изграждаш новия навик, трябва да се погрижиш за приличния вид на ръцете си. Избутай кожичките, изпили повърхността на ноктите с фина пила, след това намажи ръцете си с хидратиращ крем, нанеси заздравител и се лакирай (това последно, разбира се, е ако си момиче). Трябва да промениш и менюто си и да започнеш да наблягаш на консумацията на месо, млечни продукти, чесън, лук, грозде и ябълки. Хубаво е всеки ден са мажеш ноктите си с бадемово масло или зехтин, за да подхраниш тъканта и да растат по-бързо. Когато миеш съдове у дома, задължително си слагай ръкавици.

 

Както вече споменахме, първите няколко дни си най-трудни. Тогава може да прибегнете до някои хитрини. Мъжете могат да се лакират с прозрачен горчив лак, който е специално създаден за това и се продава в аптеките. Той има наистина неприятен вкус, който ще те кара да държиш ръцете си далеч от устата.

 

Другото, което можеш да направиш, когато си вкъщи, а и сега, докато времето е студено, е да седиш с ръкавици. У дома може да си намажеш ръцете с хидратиращ крем и да сложиш отгоре обикновени бели памучни ръкавици.

 

Един от най-новите методи за справяне с гризането на нокти е поставянето на вид шина на пръстите, която не дава възможност човек да си яде ноктите и кожичките около тях.

 

 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...