.

Какво води до появата на анемия и как да я излекуваме

Какво води до появата на анемия и как да я излекуваме
Снимка: thinkstockphotos.com

Младите момичета и момчета, които не се хранят правилно, понякога развиват анемия. Тя причинява косопад, виене на свят, сърцебиене и понижаване на имунитета. Анемията е вследствие на недостатъчно кислород, доставен от червените кръвни телца на тъканите в организма.

 

Най-леката ѝ форма протича без симптоми, а при по-тежка се наблюдават сънливост, умора, световъртеж и отпадналост.

 

Ако анемията не се лекува тя може да доведе до сериозни здравословни проблеми, особено ако жената е бременна. Тогава може да се причини забавяне развитието на плода.

 

 

Младите жени често страдат от анемия, защото те имат нужда 2-3 пъти повече желязо в сравнение с мъжете и по-възрастните дами.

 

Най-често анемията се появява вследствие на неправилно хранене и липса на желязо в храните, които се консумират. Еднообразното хранене с храни, богати на фитати – вещества, които пречат на усвояването на желязото, недостатъчното количество фолиева киселина и витамини А и В12 също води до анемия.

 

Инфекциозните заболявания също могат да доведат до появата на болестта. На първо място е маларията, после анкилостомиазата и шистостомиазата, които се причиняват от паразитиращи в организма червеи.

 

Анемията може да се появи и след обилна кръвозагуба или консумация на заразена вода.

 

Симптомите на хора, страдащи от анемия, са бледост на кожата, лесно задъхване и хронична умора. Това се получава заради намаления приток на кислород в кръвта.

 

За да се диагностицира правилно състоянието на човек, трябва да се направи кръвно изследване, при което да се видят броят на червените кръвни клетки, концентрацията на хемоглобина и съотношението между броя на червените кръвни клетки и общото количество кръв.

 

Анемията бива няколко вида:

 

Желязодефицитна – тя се лекува с прием на железен препарат в продължение на няколко месец. Той се усвоява добре от организма, но понякога може да има странични ефекти като гадене и повръщане. Често желязото променя цвета на изпражненията и те стават черни. Хубаво е да се промени и хранителния режим и да се добавят храни, богати на желязо като водорасли, спанак, коприва, телешко месо, карантии и др.

 

Хемолитична – получа се при преждевременна смърт на еритроцитите. Понякога се появява поради прием на някое токсично лекарство. Лечението се състои в приема на кортикостероиди, желязо и фолиева киселина.

 

Пернициозна – дължи се на недостиг на витамин В12 и се лекува с прием на този витамин под формата на инжекции или хапчета.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...