.

Как да хапваме малко и в същото време да бъдем сити?

Как да хапваме малко и в същото време да бъдем сити?
Снимка: Dreamstime

Ако искаш да се отървеш от излишните килограми, не е нужно да гладуваш. Напълно възможно е да се храниш по-малко и въпреки това да не усещаш глад. Стига, разбира се, да приложиш някои малки хитринки и да консумираш правилните продукти.

 

Преди да седнеш да ядеш, изпий 1 чаша вода или изяж 1 ябълка. Тя ще притъпи апетита ти и ще консумираш по-малко количество храна.

 

 

Семената от чия също ще ти помогнат в това начинание, защото са богати на фибри и протеин, раздуват се в стомаха и създават чувство на ситост. Препоръчително е да ги консумираш сутрин за закуска, като може да добавяш към тях кисело мляко, мюсли или да ги сложиш в смутито си.

 

Ако не си вегетарианец, може да наблегнеш на консумацията на храни, богати на протеини, повечето от тях са месни продукти. Те стимулират производството на хормона PYY и предизвикват отделянето на глюкоза в тънките черва. Така мозъкът получава сигнали, че тялото е сито и няма нужда от повече храна. Доказано е, че протеинът засища много повече от мазнините и въглехидратите.

 

Подправките, освен че правят храната по-вкусна, успяват и да притъпят апетита. Някои от тях водят и до стимулиране на метаболизма. Колкото повече подправки слагаш в ястието си, толкова по-малко ще имаш нужда от сол и съответно ще задържаш по-малко течности.

 

Известно време, след като си се нахранил, може да си направиш зелен чай. Той е известен с помагането в борбата с излишните килограми, но има и друго предимство пред останалите чайове – съдържа по-малко калории и води до засищане, като стимулира производството на определени хормони, които оказват влияние върху усещането за ситост.

 

Лакомията е нещо, с което човек може да се справи, стига да положи необходимите усилия. Ако изпитваш глад между основните хранения, хапни нещо леко и нискокалорично – шепа ядки, плод, кисело мляко и т.н. Старай се да се храниш редовно и по малко и никога не изпускай закуската. Не яж, когато не си гладен и си сипвай яденето в малки чинии.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...