.

Как да се справиш с досадното хъркане

Как да се справиш с досадното хъркане
Снимка: thinkstockphotos.com

Да си легнеш до човек, който хърка, определено не е приятно нещо. Освен, че създава дискомфорт, хъркането е и симптом за здравословен проблем. Причините могат да бъдат най-различни – увеличени сливици, излишни килограми, неправилна поза по време на сън, полипи в носа, изкривена носна преграда, тютюнопушене и други. Това води до затруднено преминаване на въздуха през носа и през ларинкса.

 

При хората, които имат наднормено тегло, се забелязва задебеляване в основата на езика и мекото небце, които стесняват входа на въздуха към дихателните пътища. Употребата на цигари също допринася за това стеснение. Неправилната поза по време на сън пък предразполага долната челюст да се отпуска назад, а коренът на езика да прилепва до мекото небце, което води до възпрепятстване на струята на вдишвания въздух.

 

Какво представлява хъркането?

 

Когато човек хърка се чува груб, дрезгав и хриптящ шум по време на дишане. Наблюдава се промяна на честотата, височината и силата на звука. Хъркането е вследствие на някакъв фактор, който може да се установи след редица тестове. Единият тях е свързан със специфична алергия, например към козина на животно, полени, домашен прах и др. Възможно е алергията да се появи вследствие на прием на някакво лекарство.

 

 

При съмнения за абструктивна сънна апнея – когато човек спира да диша от няколко секунди до почти минута, трябва да се направи консултация със специалист и електроенцефалографски запис.

 

Как да се справиш с хъркането?

 

Има най-различни начини, които водят до решаването на този проблем – отказ от цигарите, отслабване, спане в по-удобна поза, корекция на носната преграда, лепенки и пластинки, които се лепят на гърба, отстраняване на носните полипи, спиране на приема на успокоителни медикаменти преди сън, лечение на възпалените сливици и синуита, спрей срещу хъркане, операция на мекото небце, ортодонтска маска, лазерни и ултразвукови метози за разширяване на проблемната анатомична област и други.

 

Има и други методи, които могат да ти помогнат да се справиш с хъркането. Възможно е възглавницата да не ти е удобна и да имаш нужда от това. Ниската възглавница дава възможност на врата да стои в по-изправено положение, което спомага за по-лесното преминаване на въздуха, когато тя е висока, вратните мускули не могат да се отпуснат и това води до стесняване на дихателните пътища.

 

Освен заради теглото, хубаво е да се научиш да хапваш по-малко на вечеря и заради хъркането. Нека последното ти ядене да е поне 3 часа преди сън, за да има храната достатъчно време да се смели. Непосредствено преди сън може да изядеш 1 лъжица мед, за да смажеш гърлото си, но не забравяй след това да си измиеш зъбите, за да не си създадеш излишни проблеми с тях.

 

Другото, което трябва да си създадеш като навик, е миенето на носа. Добрата хигиена на носа може да намали хъркането, понеже той се запушва от полените, акарите и замърсяването. Хубаво е ежедневно да измиваш носа си със солена вода или физиологичен разтвор. Промивките се правят вечер, за да може течността да проникне в синусите през нощта.

 

Също така е препоръчително да ставаш и да си лягаш по едно и също време. Това ще улесни много влизането във фазата на дълбок сън и ще хъркаш по-малко, защото хъркането се появява по време на фазите на лекия сън.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...