.

Изненадващи знаци, които показват, че си в депресия [част първа]

Изненадващи знаци, които показват, че си в депресия [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Случвало ли ти се е да изпаднеш в депресия? Повечето тийнейджъри признават, че наистина страдат от депресивни състояния. При младежите тези моменти се срещат често, защото през пубертета човек е много по-уязвим, чувствителен, а и бушуващите хормони оказват своето влияние. Сега ще ти разкажем повече за няколко изненадващи знаци, които показват, че си в депресия.

 

Прекалено много шопинг. Пазаруването действа като терапия, особено при жените. Повечето дами обожават да си лекуват лошото настроение с някоя нова придобивка или просто се оправдават по този начин. Но всъщност някои хора, наистина използват шопинга като лечение. Оказва се, че пристрастяването към новите покупки може да е симптом за депресия.

 

Злоупотреба с алкохол. Повечето тийнейджъри употребяват алкохол. В повечето случаи първите напивания и пиянски истории започват през пубертета, когато тийнейджърите откриват въздействието на алкохолните напитки. Проблемът е, когато злоупотребата стане редовна. Някои хора се опитват да се откъснат от депресивните състояния по този начин, но истината е, че само си вредят. Алкохолът не помага, а вреди повече, защото задълбочава проблема.

 

Разсеяност. Депресията може да те накара да се чувстваш объркан и разсеян. Изследвания показват, че продължителната депресия или стрес могат да увеличат нивата на кортизол в тялото. Това влияе негативно на онази зона в мозъка, която отговаря за паметта и ученето. С други думи, депресията влияе пряко на паметта.

 

Прекалена употреба на интернет. Предпочиташ вируталните контакти вместо реалният социален живот? Прекарваш много време в интернет? Това може да бъде признак на депресия. Изследвания показват, че има връзка между нивата на депресия и прекалената употреба на интернет. Хората, които прекаляват с времето, прекарано в мрежата, често пъти отказват реалните социални контакти за сметка на виртуалните.

 

Повишен апетит и затлъстяване. Изследване на Университета в Алабама, проведено през 2010 година доказва, че младежите, които признават, че са депресирани, страдат от затлъстяване. Друго изследване намира връзка между депресията и безразборното хранене. Лекуването на депресията може да помогне да подобриш здравословното си състояние и да свалиш излишните килограми.

 

Дребни кражби от магазини. Има хора, които крадат от големите магазини, докато се правят на клиенти. Около една трета от тези крадци признават, че страдат от депресия. Някои хора, които са депресирани, споделят, че се чувстват незначителни и безсилни, а дребните кражби ги карат да се чувстват важни и значими. За тези хора не е важен предметът, който са откраднали, а това, че се чувстват важни и значими.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...