.

Да се преборим със сухата коса

Да се преборим със сухата коса
Снимка: freedigitalphotos.net

Страдаш ли от суха коса? Това е наистина неприятен проблем, който може да те тормози с години, без да можеш да реагираш правилно на нуждите на косата си. Сухата коса изглежда зле, няма блясък и безжизнена е и не е гладка на допир. Най-често чупливите и къдрави коси са склонни към сухота, докато правите се омазняват по-лесно. Не бива да бъркаш сухата с увредена коса, защото има известна разлика. Увредената коса може да се възстанови, ако полагаш специални грижи. Сухата коса в повечето случаи е такава по начало и трудно може да се промени, но можеш да я накараш да изглежда много по-добре. Как?

 

Време е да захвърлиш старата козметика. Ако до сега няма особен резултат от продуктите, които си използвала, време е да ги смениш. Опитай да си набавиш по-качествени шампоани, балсами и маски за коса. Търси за продукти, които съдържат натурални масла като арганово или зехтин. Избягвай шампоани, които съдържат минерални масла, защото те изсушават косъма. Други полезни масла са тези от жожоба, ший/карите, бадеми и макдамия.

 

 

Топлината: приятел или враг на сухата коса? Топлиннната обработка е най-добрият и лесен начин да се сдобиеш с права, къдрава или просто оформена коса. Но тя наистина вреди на косъма. Всякаква обработка от сешоар, маша или преса, наистина гори косата и я прави още по-суха и увредена. Опитай се да намалиш до минимум сушенето и изправянето/къдеренето. Преди да използваш топлинна обработка, нанасяй термозащитен спрей или крем, който да предпази косата ти.

 

Имай предвид времето, когато излизаш навън. Трябва да мислиш и за косата си, когато си навън. Внимавай в прекалено слънчевите дни, защото косата изгаря от слънцето. На плажа винаги нанасяй слънцезащитен продукт за коса. Когато навън е студено и духат силни ветрове, не забравяй шапката.

 

Изрежи ненужните краища. Сухата коса е по-склонна към цъфтежи и загрубели краища. Затова е хубаво често да подстригваш ненужните дължини, които придават лош вид на прическата ти. Използвай продукт за по-лесно разресване, който ще предотврати накъсването на косата.

 

Хидратация, хидратация и пак хидратация! Вероятно косата ти ще остане по-суха и няма как да промениш генетичната си предразположеност. Това, което можеш да направиш е да я възстановиш и хидратираш, за да изглежда по-добре. Пробвай да си правиш маски с масло от жожоба или кокос. Остави да действат няколко часа, след това отмий с нежен шампоан. След като се изкъпеш, още на мокра коса, можеш да нанесеш няколко капки масло на косата си като финиш.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...