.

Съвети за по-добър сън

Съвети за по-добър сън
Снимка: freedigitalphotos.net

Имаш ли проблеми със съня? Спиш ли спокойно? Будиш ли се нощем? Оказва се, че почти половината от човечеството има проблеми със съня. Градския начин на живот, липсата на достатъчно двигателна активност и замърсяванията влияят много силно на проблемите със съня. Статистиката сочи, че в последните десетилетия все повече хора имат такива проблеми. Сега ще ти дадем някои съвети за по-добър сън.

 

Натрупване. Може да се каже, че липсата на сън има натрупване. Ако дълго време не си доспиваш, в един момент ще се почувстваш изтощен и изморен. Може дори да получиш безсъние и да не можеш да заспиваш, въпреки умората. Хубаво е да си наваксваш пропуснатия сън, за да не се преуморяваш. Така ще спиш много по-спокойно.

 

 

Спорт през деня, по-здрав сън нощем. Често пъти заседналият начин на живот пречи на съня ни. Не спортуваме достатъчно, а това води до проблеми с кръвното. Освен това не се канализира натрупаното напрежение през деня. Дай нужното на тялото си и започни да спортуваш редовно. Три пъти седмично тренировки гарантират по-здрав и пълноценен сън.

 

Внимавай с вечерята. Грешка, която много хора правят, е преяждането вечер. Храненето оказва голямо влияние на съня, особено ако преядеш на вечеря или след ядене заспиш веднага. Хубаво е да ядеш обилно на закуска и на обяд, а на вечеря да хапнеш нещо леко. Ако е късно, можеш да вземеш шепа ядки и чаша мляко или овесена каша. Пълнозърнеста бисквитка с чаша мляко също е добра идея. Избягвай да ядеш сладко, защото повишава кръвното налягане. Преяждането затруднява работата на тялото и на следващия ден няма да се чувстваш отпочинал.

 

Добър режим. Грешката на много хора е, че през почивните дни спят прекалено много. Добре е да си изградиш режим, който да спазваш. Нормално човек спи по 7-9 часа на денонощие. Спазвай това и през почивните дни, въпреки че имаш повече свободно време и можеш да спиш много.

 

Ако си вземеш дрямка, нека да е кратка. Понякога ни се доспива следобед и просто имаме нужда да се отпуснем и да се заредим с енергия. Няма лошо в това, но правилото е дрямката да е кратка. Дори няколко минути (10-20) могат да те заредят за останалата част от деня. Не е хубаво да спиш следобед с часове, защото това ще повлияе зле на нощния сън. Освен това след дълъг сън през деня, ще се почувстваш изтощен.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...