.

Какво НЕ бива да правиш, след като се наядеш

Какво НЕ бива да правиш, след като се наядеш
Снимка: Dreamstime

Когато човек хапне хубаво, обикновено го домързява и бърза да си легне. Трябва да изкорениш този вреден навик, както и доста други, които най-вероятно правиш след хранене. Специалистите съветват да не правиш следните неща, след като си ял, за да не тормозиш тялото си:

 

Не пий чай – приемът на чай непосредствено след хранене пречи на храносмилането. Чаените листа са твърде киселинни, което пречи на организма да смила храната. В чая се съдържат танини и полифеноли, които се свързват с желязото в храната и то не може да бъде абсорбирано, а това може да доведе до желязодефицитна анемия.

 

 

Не пий много вода – изчакай да мине известно време, преди да посегнеш към чашата с вода. Прекаленото количество вода размива храносмилателните сокове и пречи на нормалното и бързо разграждане на храната. Също така може да доведе до болки в стомаха, подуване и газове.

 

Не яж плодове – плодовете се усвояват доста бързо, затова е препоръчително да се консумират на гладно, в противен случай те ще останат върху другата храна и ще започнат да ферментират, което може да доведе до газове и смущения в храносмилателния тракт.

 

Не пуши цигари – пушачите обожават да запалят една цигара, след като се нахранят. Специалистите твърдят, че една цигара след ядене се равнява на 10, изпушени в друго време. Затова изчакай да мине известно време, преди да запалиш.

 

Не си лягай – обожаваш да се наядеш и след това да си легнеш и да гледаш телевизия, нали? Може да ти е приятно, но е вредно за здравето и трябва да престанеш да го правиш. Храносмилането в хоризонтална поза е некачествено, особено когато човек спи. По време на сън метаболизмът се забавя, което води до тежест на следващата сутрин. Човек се буди с чувството, че току-що е ял, въпреки че го е направил преди 6-10 часа.

 

Не се къпи – взимането на горещ душ след ядене води до увеличаване температурата на тялото от притока на кръв. Кръвта изпълва периферните кръвоносни съдове и се насочва към кожата, за да се охлади. По този начин тялото няма възможност да съсредоточи енергията си в храносмилането.

 

Не спортувай – доста хора отиват във фитнес залата или се захващат с някакъв друг вид спорт, защото чувстват вина за количеството храна, което са погълнали. Тренировката след ядене обаче няма да ти помогне да изразходваш приетите калории. Напротив! По този начин ще пренасочиш ресурсите на организма си към движението на мускулите, вместо към храносмилането. Тежките тренировки след ядене могат да доведат до гадене, болки в стомаха и диария.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...