.

Плюсове и минуси на противозачатъчните хапчета

Плюсове и минуси на противозачатъчните хапчета
Снимка: thinkstockphotos.com

Противозачатъчните са се появили за пръв път през 1960 година в Америка. В днешно време хапчетата се различават доста от тогавашните, като съдържат едва 1.2% от хормоните, които са съдържали тогава.

 

Голяма част от младите момичета ползват противозачатъчни, защото имат сериозен партньор и предпочитат да правят секс без презерватив, а и защото имат странични ефекти, които им оказват благоприятен ефект. Хапчетата „анти-бебе“ може да премахват пъпките, да намаляват апетита и т.н., но за сметка на това имат и доста странични ефекти.

 

Въпреки че доста момичета отслабват и имат по-хубава кожа, докато пият противозачатъчни, има и такива, които напълняват заради хормоните и се сдобиват с ниско либидо. Също така има данни, че хапчетата могат да доведат до определени видове рак и влияят на възможността за забременяване.

 

 

По принцип противозачатъчните са полезни, но трябва да бъдат приемани правилно. Ефикасността им достига 99% и гарантира малък риск от нарушение на обмяната на веществата.

 

Специалистите твърдят, че жените, които приемат редовно хапчета „анти-бебе“, са по-малко застрашени от онкологични заболявания. Ефектът продължава цели 15 години след спиране на хапчетата. В същото време обаче е установено, че при момичета, които са пили противозачатъчни повече от 8 години, рискът е нараснал с 22%.

 

Противозачатъчните може да намаляват риска от рак на яйчниците с 50%, но се увеличава риска от развитие на рак на шийката на матката. Статистиката показва, че колкото по-дълго време една жена приема хапчетата, толкова повече се увеличава рискът.

 

Както вече споменахме, редовният прием на противозачатъчни може да доведе до понижаване на либидото и рядко желание за секс. Причината е в това, че хапчетата възпрепятстват производството на тестостерон, който оказва влияние на либидото.

 

Интересен е фактът, че приемът на хапчета „анти-бебе“ променя вкуса на жените относно мъжете. Дамите, които пият противозачатъчни, почват да се заглеждат основно по груби мъже тип „мачо“.

 

Пушачките трябва да внимават с приема на този вид хапчета, защото те увеличават риска от развитие на тромбози.

 

Ако от известно време приемаш противозачатъчни и си забелязала, че си започнала да напълняваш, лекарите съветват да приемаш и таблетки с ниско съдържание на естроген, за да балансираш нещата.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...