.

Най-често срещаните рани в и около устата

Най-често срещаните рани в и около устата
Снимка: thinkstockphotos.com

Всеки човек трябва да се старае да поддържа хигиената си на ниво. Оралното здраве е изключително важно и не бива да бъде подценявано. При неправилна грижа, понижен имунитет или поради някаква друга причина, може да получиш ранички или раздразнения в областта на меките тъкани в и около устата. Виж кои са най-често срещаните:

 

Херпес – той представлява червена, грапава подутина по устните, под носа или по брадичката. Херпесите са изпълнени с течност, която изтича, след като се спукат. Тя съдържа в себе си херпес симплекс вирус, който води до заразяване на други части на тялото или друг човек. Оздравителният процес преминава през образуване на коричка, която пада след зарастване. Херпесът минава напълно за около седмица. В аптеките има най-разнообразни лекарства за локално приложение, които бързо се справят с вируса.

 

 

Афта – те се появяват вследствие на термично или механично нараняване, недостиг на фолиева киселина или витамин В12, емоционален стрес, хранителни алергии и др. Развиват се в устата и представляват малки, бели ранички, отделени от околната здрава тъкан с червена граница. Човек може да има една или множество афти. Оздравителният период е около 1-2 седмици и преминават от само себе си. Понякога афтите са болезнени и тогава трябва да бъдат третирани с обезболяващи мазила, съдържащи локални анестетици. Когато човек има афта е препоръчително да избягва консумацията на пикантни, солени и кисели храни.

 

Кандидоза – това е гъбична инфекция на меките орални тъкани, която представлява гладки бели петна с червена основа, които могат да бъдат болезнени и да кървят. Кандидозата се появява при хора с ниска имунна система, в много ранна или напреднала възраст, при наличие на заболявания като рак и диабет, след антибиотично лечение и др. Среща се често и при тийнейджъри, които носят шини или брекети.

 

Левкоплакия – наблюдава се свръхразвитие на определени клетки в устата, при което в нея се формират груби плаки белезникава тъкан, които не са болезнени или заразни. Най-често се причиняват от носенето на шини/брекети или вредния навик да се дъвче бузата. Левкоплакията се наблюдава и при хора, които дъвчат тютюн. За да се излекува човек, първо трябва да разбере от какво му се е появил този проблем.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...