.

Причините, поради които хората НЕ искат да дарят кръв

Причините, поради които хората НЕ искат да дарят кръв
Снимка: thinkstockphotos.com

Даряването на кръв е изключително полезно за здравето. Една от ползите е свързана с понижаването на желязото. Високите му стойност сгъстяват кръвта и ускоряват процеса на окисляване на холестерола, което води до износване на лигавицата на артериите и е предпоставка за сърдечносъдови заболявания.

 

Редовното кръводаряване премахва част от съдържанието на желязо и създава определена защита върху някои болести. Статистиката показва, че хората, които даряват кръв два пъти годишно, по-рядко се разболяват от рак.

 

Защо някои хора не даряват кръв при положение, че е полезно за здравето?

 

Страх от СПИН – истината е, че няма никакъв шанс човек да се разболее от СПИН чрез кръводаряване. Иглите, които се използват са чисто нови, стерилни и за еднократна употреба.

 

Недостатъчно кръв – средно в тялото на един възрастен човек има около 5 литра кръв. Здравите хора могат да даряват два пъти годишно кръв, като организмът сам възстановява липсващото количество. Факт е, че прекалено слабите хора нямат достатъчно кръв и не могат да даряват.

 

 

Страх от игли – не са никак малко хората, които се страхуват от игли. Даването на кръв обаче не е по-неприятен процес от вземането на кръв за изследвания. Първоначално се усеща убождане и после нищо. Процесът трае 8-10 минути.

 

Рядка кръвна група – хората, които имат рядка кръвна група, смятат, че е по-добре да изчакат специален случай, когато да дарят кръвта си. Недостигът на продукти от редките кръвни групи е огромен, така че това чакане е излишно.

 

Отпадналост – сигурно си мислиш, че след като дадеш кръв, ще трябва да лежиш цял ден у дома. Почти всички хора се връщат веднага съм ежедневните си задължения, без да изпитват комфорт и да се чувстват отпаднали. За да бъдеш в добро състояние след даряването на кръв, хапвай по-силна храна предния ден, за да се тонизираш максимално.

 

Липса на време – това е едно недостойно извинение, защото цялата процедура трае около 40 минути, а твоята кръв ще спаси живота на някого. Наистина ли нямаш по-малко от час, за да спасиш нечий живот?

 

 

Неподходяща кръвна група – такава кръвна група не съществува! Дали имаш често срещана или рядка кръвна група, няма значение. И в двата случая има много хора, които се нуждаят от кръвта ти.

 

Наличие на болести – преди да ти вземат кръв, лекарите ще те прегледат добре и сами ще преценят дали си подходящ за кръводарител или не. Ще се учудиш, но има болести, които не пречат на кръводаряването.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
SprayPaint
преди 9 години
1
2
!
Отговори
Пари дават ли някъде за кръв?
Страница 1 от 1