.

Няколко причини да ядеш спанак редовно

Няколко причини да ядеш спанак редовно
Снимка: thinkstockphotos.com

Спанакът е изключително полезен зеленчук, за който знаят дори най-малките, благодарение на анимационния герой Попай Моряка.

 

Спанакът е тревисто растение с тъмнозелени лист. За негова родина се смята Персия, като съществуват данни за култивирането му, датиращи от III-IV век. През VII век е пренесен в Китай. В Европа спанакът попада през средните векове, като първоначално арабите го пренасят в Испания, където се радва на популярност след испанските монаси. През XX век спанакът започва да се култивира в Европа, защото хората разбират колко полезен е той.

 

В 100 грама спанак има едва 25 калории, а в същото време е изключително богат на белтъчини, въглехидрати, витамини А, В1, В2, В6, РР, С и К. На ден са ти нужни 80 грама пресен и 200 грама сготвен спанак, за да покриеш ежедневната си нужда от витамин С. В спанака има и голямо количество фолиева киселина, която е важна за плода и майката, както и калий, магнезий, натрий, фосфор, желязо, йод, калций, мед и манган.

 

Понеже спанакът е с ниско съдържание на калории, той е много подходящ за хора, които искат да се отърват от излишните килограми. Също така се препоръчва и на хора, които страдат от анемия.

 

 

Консумацията на спанак е безопасна, стига човек да няма алергия към желязо. Хората, които имат бъбречна недостатъчност, не бива да го консумират, защото съдържа в себе си оксалова киселина, които им е противопоказна.

 

Как да си избереш спанак?

 

Много е важно той да бъде с тъмнозелени твърди листа, по които няма петна и наранявания. Може да се съхранява в хладилник до 3-4 дни или да бъде замразен във фризера до 1 година.

 

Какви са ползите от редовната консумация на спанак?

 

Спанакът съдържа в себе си Neoxanthin и Violaxanthin, които имат противовъзпалително действие.

 

Редовната консумация на спанак води до повишаване на имунитета. Той съдържа в себе си огромно количество витамин А, който защитава входните точки на човешкото тяло, като дихателните пътища, лигавицата и е ключов компонент на белите кръвни телца, които се борят с вирусите и инфекциите. Също така се грижи за здравината на кожата и се бори с акнето и бръчките.

 

В спанака има още витамини С и Е, бета-каротин, цинк, селен и магнезий, които, освен че са мощни антиоксиданти, се борят и срещу появата на остеопороза, атеросклероза и високо кръвно налягане. Също така в него има флавоноиди, които имат противоракови свойства. Спанакът забавя деленето на клетките в човешкия стомах и предпазва от рак на кожата.

 

В спанака има огромно количество витамин К, който предотвратява появата на остеопороза и насърчава синтеза на остекалцин, който е изключително важен за поддържане плътността на костите.

 

Ако имаш проблеми с кръвното налягане, трябва редовно да консумираш спанак. Той е богат на калий и има ниско съдържание на натрий, което води до понижаване на кръвното. Фолиевата киселина, която се съдържа в него, намалява високото кръвно, като отпуска кръвоносните съдове.

 

Спанакът е полезен и за зрението, защото съдържа антиоксиданта лутеин. Той предпазва и от катаракта и други здравословни проблеми, които се появяват с възрастта.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...