.

Няколко храни, с които можеш да си правиш маски за коса [част първа]

Няколко храни, с които можеш да си правиш маски за коса [част първа]
Снимка: thinkstockphotos.com

Красивата коса е мечта на всяко момиче. За да я поддържаш здрава и жизнена, трябва да полагаш много грижи за нея. Това включва редовно правене на маски, които да я държат хидратирана и подхранена. Можеш да си набавиш всякакви маски, те се делят условно на два вида – купени и домашни. Купените маски са ефективни, стига да намериш най-подходящата за своята коса. Проблемът е, че често пъти са некачествени или съдържат много изкуствени съставки, за сметка на малкото количества естествени масла. Сега ще поговорим за домашните маски, приготвени от хранителни продукти.

 

Майонеза. Знаеш ли от какво се прави майонезата? От разбити яйца и мазнина. Определено тя не е диетична, но е изключително полезна за косата. Можеш да си правиш маски с майонеза, защото ще направи косата ти много лъскава и мека. Жълтъкът съдържа естествени мазнини, както и много нутриенти, които силно подхранват. Разбира се, най-добре е майонезата да е домашна, защото в купените се съдържат много консерванти, подобрители и други вещества. Можеш да нанесеш маската половин час преди къпане.

 

Мед. Той е подходящ за всички типове коса, защото основната му функция е да подхранва. Може да се добави към масла и други съставки, особено при сухи коси. Всъщност той не омазнява и не изсушава, само заздравява косъма и придава изключителен блясък. Можеш да смесиш меда с някое базово масло или със силна отвара от лайка. Трябва да стоиш с маската поне един час.

 

Авокадо. Гуакамолето е прекрасно, но и високо калорично, заради авокадото. Можеш да използваш този вкусен плод, за да подхраниш косата си и да я направиш много по-здрава. Авокадото съдържа много полезни мазнини, които проникват в косъма и го хидратират. Можеш да го смесиш с кокосово масло в отношение 1:1. Тази маска е най-подходяща за сухата и безжизнена коса. Нанеси я по цялата дължина на косата и затопли с хавлиена кърпа и найлонова шапчица. Можеш да стоиш така до 2 часа.

 

Ябълков оцет. Може да ти се стори учудващо, че оцетът е полезен за косата, но да, наистина той може да направи гривата ти бляскава и жива. Ако в последно време косата ти е безжизнена и няма блясък, на помощ идва ябълковият оцет. Можеш да го използваш след като измиеш косата си с шампоан. След това нанеси около половин чаена чаша ябълков оцет. Важно е да избереш истински такъв, затова най-добре потърси в био магазините.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...