.

Грешки в интимната хигиена при момичетата [част втора]

Грешки в интимната хигиена при момичетата [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Интиммата хигиена е деликатна, но важна за здравето на момичетата тема, която не се разисква охотно. Независимо дали от незнание, подценяване или престараване, много от тях допускат грешки, които в най-добрия случай водят до дискомфорт, но могат да причинят и сериозни проблеми. Какви са основните грешки, които застрашават интимното здраве и как можете да се  избегнат?

 

Неправилна употреба на превръзки. Всекидневните превръзки трябва да се сменят на всеки 4 часа, тъй като това, което те абсорбират, представлява идеална среда за размножаването на болестотворни причинители. Колкото по-дълго стои превръзката, толкова по-малка полза има от нея и толкова по-голяма е вероятността от възпаления. Това се отнася също за превръзките, които се използват по време на менструалния цикъл.

 

Обозначените на опаковките капки показват количеството секрети, които могат да се абсорбират. С 1 капка са всекидневните превръзки, а с 6 предназначените за нощна употреба. Специалистите съветват през първите дни от менструалния цикъл, когато секрецията е най-обилна, да се използват превръзки с минимум 4 капки, а през останалите - с 2-3 капки. Добре е всяка превръзка да бъде с индивидуална опаковка.

 

 

Ароматизираните превръзки не предлагат здравословно предимство, освен ако не са напоени с екстракт от билки, които могат да бъдат полезни при налично възпаление, нарушения в менструалния цикъл или хемороиди.

 

Тампони през цялото време на цикъла. Употребата на тампони трябва да се сведе само до първите дни на менструалния цикъл и то за часовете, когато жената е на работа, спортува или сте на път и иска да гарантира сигурността си. Тампоните притежават силна абсорбационна способност и извличат от влагалището не само излишната, но и необходимата му влага. Затова те трябва да се използват пестеливо и да се сменят на 2 часа - превишаването на този срок провокира сухота и раздразнение на лигавицата. Това намалява лигавичния имунитет и стимулира бързото размножаване на опасни микроби. Тампоните не бива да се използват нощно време и са абсолютно противопоказани при заболявания на влагалището и шийката на матката.

 

Подценяване на лубрикантите. За предпазване на влагалището от сухота и вредни бактерии могат да се използват кремове за интимна хигиена обогатени с антисептични съставки, също и под формата на лубрикант при полов акт. Те овлажняват, омекотяват и успокояват лигавицата и успоредно с това възстановяват нейния защитен филм. Специалистите препоръчват тези кремове да се купуват от аптека, а не от сексшоп.

 

Тук е мястото да вметнем и вредното действие при употребата на антибиотици, защото заедно с вредната инфекция, те унищожават и полезната микрофлора на „добрите” бактерии.

 

Първата част от статията четете тук:


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...