.

Копривата като козметично средство

Копривата като козметично средство
Снимка: freedigitalphotos.net

Каква е първата ти мисъл, когато чуеш „коприва“? Вероятно си представяш растението, което има способността да пари и сериозно може да увреди кожата ти, ако го докосваш без ръкавици. Копривата е изключително вкусно и полезно растение, което е символ на пролетта. Тя е пълна с витамини, които са ни нужни точно през пролетта, когато копривата се бере.

 

От коприва можеш да си направиш чудесна супа. Само трябва да си набереш крехка коприва, да я попариш, а след това да я нарежеш и свариш. Също така има и много рецепти за салати, които са много актуални през пролетта.

 

Това, за което ще ти разкажем сега, са вълшебните свойства, които копривата притежава. Тя се отразява перфектно на косата и кожата и е идеално средство за разкрасяване.

 

 

Листата на копривата съдържат провитамин А, витамини, В2, С, К, етерични масла, желязо, калций, сяра, органични киселини и протеини.

 

Ледена коприва. Не всички хора обичат копривата, а и тя е сезонно растение, което можеш да си набереш само през пролетта. Затова можеш да се сдобиеш с по-голямо количество коприва, която да свариш. Използвай водата, като я налееш във формички за лед и я замразиш. Така ще можеш да освежаваш лицето и деколтето си, особено ако страдаш от разширени пори.

 

Плътност и блясък. Можеш да използваш копривата, за да направиш косата си по-красива. Нужни са ти 4 чаени чаши листа от коприва. Залей ги с литър вряща вода. Трябва да оставиш сместа така за половин час, толкова време е необходимо да се извлекат полезните вещества от билката. След това прецеди запарката и използвай течността като изплакваш косата си след измиване с шампоан. Това количество може да ти стигне за 4 изплаквания.

 

Против пърхот и косопад. Това е още един домашен лек за проблемен скалп. Нужни са ти 4 чаени чаши коприва и 300 мл. ракия. Постави продуктите в буркан и го затвори добре. Трябва да стои на тъмно за седмица. След това извади копривата и втривай сместа в корените на косата при всяко миене. Трябва да го правиш в продължение на месец, за да има ефект.

 

Маска за лице. Нужни са ти 2 супени лъжици сушена коприва и чаша гореща вода. Трябва да получиш гъста каша. Остави кашата за около 10 минути и след като изстине, я нанеси на лицето и шията. Трябва да стоиш около 20 минути с маската, а след това можеш да я отмиеш с топла вода. Тази маска е ефикасна, когато се прави 2-3 пъти седмично.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...