.

Ягодата - пролетната принцеса

Ягодата - пролетната принцеса
Снимка: freedigitalphotos.net

С идването на пролетта можем да се радваме и на множество плодове и зеленчуци, с които природата ни дарява. Именно сега тялото ни има нужда от повече витамини и свежа храна. С топлото време ни се хапват салати и по-рядко се сещаме за тежките и мазни храни. Сега ще ти разкажем повече за ягодата – пролетната принцеса. Тя е изключително вкусен плод, който има много качества.

 

Във Франция ягодите са се смятали за афродизиак и на младоженците се сервирала ягодова супа. Ягодата е символ на Венера – богинята на любовта. А божественият ѝ вкус я прави любимка на всеки човек.

 

 

На първо място ягодата е нискокалорична. Идеална е, ако си на диета, защото не съдържа никакви мазнини и има съвсем малко калории. Купичка ягоди съдържа 20% от необходимата дневна доза фолиева киселина – водноразтворим витамин В12.

 

Ягодите са богати и на антиоксиданти. Въпреки че лимонът е смятан като плод, който съдържа огромно количество витамин С, ягодата го побеждава в тази надпревара. Само осем големи ягоди могат да ти набавят нужната дневна доза витамин С. Не забравяй, че именно този витамин е един от най-силните антиоксиданти. Той не се синтезира сам в организма и се набавя единствено чрез храната.

 

Този вкусен плод съдържа и други много полезни вещества, които са изключително важни за организма. Освен витамин С, съдържа и витамини от група В, минералите: калий, желязо и магнезий.

 

Полифенолите са другото богатство, което ягодите съдържат. Благодарение на тях можем да подобрим функцията на мозъка. Според изследване, редовната консумация на ягоди, боровинки и къпини може да забави дегенеративните процеси в мозъка.

 

Ягодите могат да бъдат и разкрасяващо средство. Ако страдаш от пигментни петна по кожата, можеш да ги премахнеш с ягодов сок. Трябва да намачкаш няколко ягоди и да ги прецедиш през марля. С получения сок натриваш лицето си. Трябва да правиш тази маска поне 2 или 3 пъти седмично. Ако имаш мазна, пореста или проблемна кожа, ягодовият сок също е лековит.

 

Маска за чувствителна кожа. Нужни са ти 4 ягоди и по една лъжичка извара и мед. Смесваш продуктите, като предварително пасираш ягодите. Нанеси върху лицето дебел слой от маската и я остави да подейства поне 20 минути. Изплакни с хладка вода.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...