.

Как болестите променят характера ни

Как болестите променят характера ни
Снимка: Dreamstime

Болестите оказват влияние, както върху физическото, така и върху психическото състояние на човек. Хроничните заболявания са в състояние да променят особеностите на личността, твърдят специалистите. Те са на мнение, че доста хронични болести могат да доведат до промяна на характера на човек.

 

Хората, които са болни от сърдечно – съдови заболявания, се страхуват да шофират и не обичат да бъдат сами – астмата, хипертонията и исхемичната болест на сърцето правят хората мнителни и тревожни. Обикновено тези хора не могат да си сдържат нервите, лесно се ядосват и се разплакват за глупости. Това се случва, защото хипоксията на съдовете и тъканите на мозъка предизвикват резки промени в настроението. Хората стават по-обидчиви, трудно прощават на околните, имат големи изисквания към останалите и гледат песимистично на живота.

 

 

Мъжете и жените, които са преживели инфаркт, стават суетни и изключително активни, защото осъзнават, че са били на косъм от смъртта. Те правят много неща едновременно, защото се притестяват, че няма да им стигне времето. Започват да се страхуват от всичко, особено от смъртта.

 

Болните, които имат проблеми с кожата, са злопаметни, а тези, които имат чернодробни заболявания – обидчиви – тези, които страдат от хронични кожни заболявания, в периода на болестта често изпадат в тежка депресия и стават стеснителни. Те се притесняват от вниманието на околните и не искат да се срещат с хора. Стават по-подозрителни и не понасят критиката и съветите от околните. Смятат, че останалите хора гледат на тях като на заразни и отвратителни личности и затова стават изключително мнителни и злопаметни.

 

Хората, които страдат от язва на стомаха или имат други проблеми с храносмилането, стават мнителни и придирчиви към околните. Дразнят се за глупости и лесно изпадат в депресивни състояния. Тези хора не се страхуват от смъртта, но се страхуват от болката. Лесно се обиждат, ако техните най-близки хора не им обръщат внимание и при най-дребното оплакване.

 

Мъжете и жените, които страдат от чернодробни заболявания, са обидчиви и агресивни личности. Те постоянно обиждат хората около себе си, като използват това като защитна реакция.

 

Хората, които имат заболявания на бъбреците, страдат от невроза – болестите на бъбреците водят до умора, отпадналост, апатия и липса на концентрация. Болните се разстройват лесно и настроението им се мени постоянно. Ако околните се държат зле с тях, може да развият „невроза на пикочния мехур”, което води до постоянно ходене по малка нужда и при най-малката стресова ситуация.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...