.

До какво води липсата на достатъчно сън

До какво води липсата на достатъчно сън
Снимка: freedigitalphotos.net

Обичаш ли да спиш? Вероятно ще отговориш с „Да”, както повечето тийнейджъри. Докато сънят в детската градина е най-кошмарният ти спомен, сега се чудиш как да намериш време, за да се наспиш. Колкото повече растеш, толкова повече задължения и по-малко свободно време ще имаш. Затова хората жертват съня си, за да извършват други дейности, като учене, работа, срещи с приятели. Но недостигът на сън е нещо наистина опасно. До какво води недоспиването?

 

Трябва да уточним, че се смята за нормално човек да спи между 7 и 9 часа на денонощие. Ако спиш по 12 часа и пак не се чувстваш жизнен/а, може би си се отпуснал/а прекалено и нямаш режим.

 

Недоспиването ни носи по-силен глад. Случвало ли ти се е да забележиш, че дори една вечер недоспиване те кара да ядеш повече? Има връзка между недостатъчния сън и увеличения апетит. Просто тялото се опитва да получи енергията, която по принцип набавя чрез сън. Когато няма достатъчно сън, тялото иска храна. В такива моменти искаш да изядеш всичко, което има в хладилника и това не е случайно. Най-често ти се яде сладко и мазно.

 

Напълняване. Освен, че се храниш повече, защото не спиш, тялото променя начина си на работа. Метаболизмът се забавя изключително много, когато не спиш пълноценно. Това означава, че се променя цялостно обмяната на веществата в организма. Ядеш повече, трупаш повече излишни килограми, а ефективност няма, защото постоянно ти се спи.

 

Отслабване на имунната система. Дори седмица системно недоспиване може да ти докара настинка или друга инфекция. Имунитетът на организма пада, по-трудно се бори с инфекциите. През 2009 г. е проведено проучване сред 153 доброволци в рамките на 14 дни. Хората, които не си доспивали, признавали, че изпитват постоянен студ. Причината за това е имунната система, която се опитва да се защити от инфекции и възпаления.

 

Неориентираност и нерешителност. Започваш все по-трудно да вземаш решения. Сякаш не можеш да прецениш правилно ситуацията и се колебаеш повече. В периоди, в които не си доспиваш, е много по-трудно да бъдеш адекватен. Недоспиването влияе на скоростта и нивото на когнитивния процес.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...