.

Храните, които съдържат полезни въглехидрати в себе си

Храните, които съдържат полезни въглехидрати в себе си
Снимка: thinkstockphotos.com

Човек трябва да се храни разнообразно, за да бъде здрав и да се чувства добре. Въпреки че въглехидратите са считани за едни от най-вредните за фигурата и метаболитните процеси хранителни вещества, някои от тях всъщност са полезни за здравето. Кои са те?

 

Ябълки – в тях има доста въглехидрати, както и други полезни хранителни вещества. Те са богат източник на фибри и редица полезни фитонутриенти като полифеноли, които помагат за регулирането на кръвното налягане.

 

Киноа – тази храна е особено модерна в последно време. В нея има големи количества магнезий, протеини, фибри и желязо, което я прави изключително полезна.

 

 

Тиква „цигулка“ - в този сорт има доста здравословни въглехидрати, заредени с витамин А, В6 и С. В тиквата се съдържат още скорбяла и манган.

 

Сладки картофи – те са богати на бета – каротин, който помага за здравето на очите и кожата. Съдържат големи количества витамин А, витамин В6, витамин С, биотин, фибри и магнезий.

 

Ечемик – ечемикът е богат на молибден, фибри и манган и е прекрасен заместител на ориза и киноата.

 

Пуканки – царевичните зърна, които се продават в пакети за микровълнова печка, са нездравословни, но ако си направиш пуканки по старомодния начин, няма да имаш проблеми. Пуканките могат да намалят холестерола и да предотвратят появата на сърдечно – съдови заболявания и рак.

 

Овесена каша – тя е богат източник на желязо, протеини и фибри и има нисък гликемичен индекс, което я прави подходяща за диабетици и хора с метаболитни заболявания.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Stan4o123
преди 8 години
0
1
!
Отговори
то в интерес на истината , тялото работи главно с въглехидрати , световната здравна организация препоръчва макс 10 % протеин , 15 % мазнини и останалото какво остава? https://***.youtube.com/watch?v=TDgA3T_JF2A
BlackWings
преди 8 години
0
0
!
Отговори
Офффф .... въглехидратите по начало не са дяволски изчадия.
Страница 1 от 1