.

Как да съчетаеш астмата и редовните тренировки

Как да съчетаеш астмата и редовните тренировки
Снимка: Dreamstime

Навън времето вече е идеално за тренировки на открито. Спортът е полезен за здравето, стига човек да няма някакви здравословни проблеми, които да му пречат да тренира. Един от тях може да бъде бронхиалната астма.

 

Какво представлява тя?

 

Това е заболяване, при което има спазъм на бронхите в белите дробове, хиперсекреция на жилавия секрет и оток на лигавицата. Човек получава преходен задух, който е различно силен и съпроводен понякога със страх от задушаване и принуждаване на болния да отиде до най-близкия отворен прозорец, за да може да диша по-студен и свеж въздух.

 

У нас има около 700 000 души, които страдат от бронхиална астма. Обикновено това заболяване се проявява при децата, но има случаи, когато диагнозата се поставя в активна възраст.

 

 

Най-честата форма на астмата е алергичната, особено при подрастващите. Предизвиква се от полени, прах, лоша вентилация на помещението и цъфтящи растения. Понякога астмата се появява при някакво физическо усилие и се нарича „ендогенна“ или „неатопична“. Възможно е да възникне в по-зряла възраст или да е в смесена форма с алергичната и да се установи при деца.

 

По принцип пристъпът на задух е винаги обратим, но първият път може да се стори страшен за болния. По време на спорт понякога се усеща сухота в гърлото и затруднено издишане със свирене от гърдите. Може болният да получи задух и да му се промени гласът. Пулсът се учестява и е възможно посиняване на устните. Кои спортове могат да доведат до появата на астма?

 

На първо място е джогингът, следван от колоезденето и плуването. Ходенето в планината също е рисково поради разликата в кислородното налягане. Специалистите са забелязали, че плувците и сърфистите с астма се чувстват добре, докато тренират. Причината е в микроскопичните капчици морска вода, които се вдишват и които съдържат различни солеви разтвори, спомагащи за отделянето на секрети и за отмиването на алергени, попаднали в бронхите.

 

Как да съчетаеш астмата със спорта?

 

Двете неща не са несъвместими, така че не се притеснявай. При доста хора астмата се проявява на пролет по време на тренировки, защото цяла зима хората са мързелували у дома и когато излязат през пролетта да тренират, те се сблъскват със цъфналите дървета и храсти, които им причиняват сенна хрема, астма, сърбеж и зачервени очи.

 

Ако ти се е случвало да си имал пристъп на астма, по-добре се консултирай със специалист, който ще ти направи правилните изследвания и ще ти предпише лекарство, което бързо ще ти помогне.

 

Зимно време избягвай тренировките в прашни и непроветрени зали. Също така не стой дълго време в помещения, които имат лоша вентилация. Спортът няма да ти създаде излишни здравословни проблеми, стига да се спреш на подходящ за теб. Попитай какво ще ти препоръча твоят личен лекар и фитнес инструктор.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...