.

Плюсовете и минусите на това да бъдеш веган

Плюсовете и минусите на това да бъдеш веган
Снимка: Dreamstime

В последно време все повече хора променят начина си на хранене, като се отказват от месото и/или от млечните продукти. Към днешна дата има доста мъже и жени, които са наблегнали на суровоядството. Идеята му е да се консумират предимно растителни храни, като единствената позволена термична обработка е сушенето на температура до 46 градуса. По този начин микроелементите и витамините остават биоактивни. Суровоядците са на мнение, че като се хранят с необработена храна те могат да предотвратят и да се излекуват от редица заболявания.

 

Като всяко нещо и суровоядството си има своите плюсове и минуси. Нека видим кои са те:

 

Плюсове:

 

Отслабване – ако имаш излишни килограми, консумацията на сурови храни ще ти помогне да се отървеш от тях. Плодовете, зеленчуците и фибрите водят до бързо и дълго засищане, което ще те спаси от постоянния глад за нещо вкусно и висококалорично. Отказът от месо пък води до намаляване на транс – мазнините, което оказва благоприятен ефект върху хранителния ни режим.

 

Хидратация – редовният прием на сурови плодове и зеленчуци спомага за по-добрата хидратация, защото те съдържат в себе си доста вода, а и за смилането им в стомашно-чревния тракт са използва по-малко количество от наличната в организма вода. Това, разбира се, не означава да не пиете достатъчно вода отделно. На ден е препоръчително човек да приема около 2-2.5 литра течности.

 

 

Храносмилане – суровата храна е изключително богата на витамини, минерали и ензими, които се разрушават по време на термична обработка. Заради това на организма често му се налага да използва своите собствени ензими и енергия, които по принцип са му необходими за други жизнени процеси.

 

Минуси:

 

Храносмилане – ако човек мине към суровоядството от раз, възможно е в началото да има проблеми с храносмилането заради количеството фибри в храната. Затова е препоръчително това да става постепенно, за да се избегне излишният стрес за тялото.

 

Дефицит на нутриенти – възможно е консумацията на сурови храни да доведе до дефицит на желязо, калций, цинк, витамин Д и витамин В12. Витамин В12 се съдържа само в продуктите от животински произход като яйца, червено месо и млечни продукти. Този витамин е изключително важен за организма, защото се състои в образуването на кръвните клетки и в нормалното функциониране на нервната система.

 

Вредни химични вещества – за съжаление, плодовете и зеленчуците също са вредни заради използваните пестициди и инсектициди за отглеждането им. Тяхната консумация в суров вариант излага хората в по-голяма степен на вредното въздействие. Поради тази причина веганите консумират само био плодове и зеленчуци или си отглеждат сами такива.

 

ЗА и ПРОТИВ – Сърдечно-съдовата система – консумацията на сурови храни води до понижаване нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта. Нивото на общия холестерол обаче не е най-важното за сърдечно-съдовата система. По-важно е отношението между добрия и лошия холестерол. Суровоядството води до понижаване нивата на лошия, но същевременно и на добрия, което не е добре за здравето.

 

Веганството не е мода, това е начин на живот и философия относно храненето. Веганите не се хранят с месо и продукти, получени от животни, не носят дрехи, аксесоари и т.н., направени от естествена кожа и не ползват козметика, тествана върху животни. За тях природата е по-важна от всичко.

 

Ако не можеш да се откажеш от гореизброените неща, просто по-често консумирай плодове, зеленчуци и ядки. Това със сигурност ще окаже благоприятен ефект върху здравословното ти състояние.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
lunacy
преди 8 години
3
2
!
Отговори
иначе статията е хубава, да
lunacy
преди 8 години
3
2
!
Отговори
Веганството и суровоядството са две различни неща; освен това не всички вегани са такива заради етичната част или заради природата-някои го правят по чисто здравословни за тях самите причини.
BlackWings
преди 8 години
3
2
!
Отговори
Витамин Б12 не се съдържа само в животински продукти , той е микроб/бактерия , който се произвежда от микроорганизми. Има го в почвата , произвежда се и в организма ни в дебелото черво. На теория ако ядем зеленчуците с пръстта , също си набавяме Б12. Твърдението че няма други източници , освен животински , е невярно. Като изключим това - хубава статия.
Страница 1 от 1