.

Храните, които трябва да хапваш през лятото, за да си във форма

Храните, които трябва да хапваш през лятото, за да си във форма
Снимка: thinkstockphotos.com

Не остава много до настъпването на астрономическото лято. Ако искаш да се вталиш и да поддържаш формата си през горещите летни месеци, трябва да внимаваш какво ще консумираш. Виж кои са храните, които трябва задължително да присъстват в лятното ти меню, за да нямаш проблеми с излишните килограми:

 

Авокадо – този плод съдържа в себе си доста мазнини,, но понеже те са мононенаситени и понижават нивата на лошия холестерол, специалистите препоръчват да го консамураме редовно, но в малки количества.

 

 

Пъпеш – в него има калий, бета каротин и витамин С, които контролират кръвното налягане и предпазват от рак.

 

Череши – те са богати на витамин А, С и Е, както и на фитохимикали, които предпазват от рак на гърдите, черния дроб, кожата, белите дробове и стомаха. В черешите има и фибри, които подобряват храносмилането.

 

Ананас – редовната му консумация води до укрепване на костите, намаляване на риска от появата на сърдечно-съдови и ракови заболявания и е превантивна мярка срещу настинките.

 

Цвекло – то е богато на фолиева киселина и предпазва от различни видове рак. Редовният прием на цвекло води до укрепване на имунната система.

 

Домати – доматите съдържат големи количества витамин А, С, калий и желязо. Хубаво е през горещите летни месеци да ги консумираш редовно, а и не само тогава.

 

Босилек – редовната консумация на босилек предпазва от ракови заболявания, помага при газове в стомаха и подобрява храносмилането.

 

Магданоз – богат е на витамин С и фолиева киселина и предпазва от уринарни инфекции. Хубаво е жените да го консумират преди на цикъл, защото облекчава симптомите при ПМС.

 

Бамя – бамята съдържа в себе си глутатион, който атакува раковите клетки, както и фибри, магнезий и витамин С.

 

Лук – редовната консумация води до укрепване на имунната система, контролиране на кръвното и намаляване на възпаленията.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...